Πως να σταματήσω την αιμορραγία;

Υπάρχουν δύο είδη αιμορραγίας: η εξωτερική, η οποία είναι εμφανής και συμβαίνει πάντα μετά από τραυματισμό και η εσωτερική, η οποία δεν είναι οφθαλμοφανής.

Η εσωτερική αιμορραγία μπορεί να προκύψει είτε μετά από τραυματισμό, είτε σιγά- σιγά στο εσωτερικό της κοιλιάς, του θώρακα ή του εγκεφάλου, λόγω κάποιας παθολογικής κατάστασης, όπως νοσήματα του αίματος, υψηλή πίεση ή κατάχρηση αντιπηκτικών φαρμάκων.

Η εξωτερική αιμορραγία, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, η εσωτερική αιμορραγία, όμως, χρήζει πάντα ιατρικής αντιμετώπισης.

Οδηγίες αντιμετώπισης εξωτερικής αιμορραγίας

  1. Ρίξτε στο τραύμα νερό και καθαρίστε προσεκτικά τα ξένα σώματα (χώματα, πετρούλες κλπ), έτσι ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.
  1. Βάλτε οξυζενέ, προκειμένου να απολυμάνετε και να καυτηριάσετε, κατά κάποιο τρόπο, την πληγή και στη συνέχεια άφθονο ιωδιούχο διάλειμμα.
  1. Αν το τραύμα είναι μικρό και δεν απαιτεί ράψιμο (δεν χάσκουν τα χείλη του), τοποθετήστε μερικές αποστειρωμένες γάζες και πιέστε δυνατά μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.
  1. Δέστε το τραύμα με επίδεσμο σφιχτά, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτροπή της αιμορραγίας.
  1. Σε περίπτωση που, παρόλα αυτά,  η αιμορραγία δεν σταματάει θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το τραύμα απαιτεί ράψιμο.
  1. Αν μετά από κάποιο χτύπημα, το άτομο δεν αισθάνεται καλά και έχει ταχυκαρδία και δύσπνοια, θα πρέπει να οδηγηθεί στο γιατρό, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εσωτερικής αιμορραγίας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σχέση της παχυσαρκίας με τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, μεγαλύτερες τιμές δείκτη μάζας σώματος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία μεταξύ των Ευρωπαίων ενηλίκων.

«Nature Medicine»: Οι 11 ελπιδοφόρες κλινικές δοκιμές για το 2024

Έντεκα κλινικές δοκιμές που προγραμματίζονται για το 2024 και είναι πιθανό να επηρεάσουν το μέλλον της Ιατρικής παρουσιάζει το περιοδικό «Nature Medicine» στο ετήσιο αφιέρωμά του.

20ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο: «Η Πολυδιάστατη Επιστήμη της Φαρμακευτικής»

H Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) διοργανώνει το 20ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, με τίτλο «Η Πολυδιάστατη Επιστήμη της Φαρμακευτικής», το οποίο θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023.