Αλκοόλ: τι να προσέξετε για να μην παχύνετε

Όταν μιλάμε για έλεγχο του σωματικού βάρους βασικό ρόλο παίζει και το αλκοόλ. Μάλιστα, ο ρόλος αυτός έχει παραπάνω από μία διαστάσεις. Καθώς τώρα στις γιορτές το αλκοόλ είναι μέσα στο πρόγραμμα δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Εάν ένας από τους στόχους του νέου έτους είναι να χάσετε βάρος, μάλλον πρέπει να απαρνηθείτε το αλκοόλ. Γιατί εκτός του ότι από μόνο του είναι μία «βόμβα» θερμίδων, μια νέα έρευνα δείχνει ότι, επιπλέον, μειώνει την αναστολή και την αντίσταση στο φαγητό (όπως και σε άλλες προκλήσεις…).

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάχρηση αλκοόλ με την υπερβολική πρόσληψη βάρους, αλλά η παρούσα διαπιστώνει ότι το αλκοόλ μπορεί να διεγείρει την όρεξη και να αυξήσει την ενεργειακή πρόσληψη. Μέσα από πειραματικές δοκιμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες και μπορεί να συμβάλει άμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους, είναι επίσης πιθανό να έχει έμμεσες επιπτώσεις στα κιλά, μειώνοντας τον ανασταλτικό έλεγχο και οδηγώντας τους χρήστες του στην υπερφαγία.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 60 φοιτήτριες, έδειξαν ότι δεν υπήρχε ανάλογη επιρροή στις «συγκρατημένες στο φαγητό», δηλαδή εκείνες που περιόριζαν την κατανάλωση θερμίδων για να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Paul Christiansen, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι συγκρατημένοι στο φαγητό άνθρωποι διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα αυτοελέγχου στη διατροφική συμπεριφορά τους και προσπαθούν περισσότερο να αντισταθούν στο φαγητό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι το αλκοόλ δεν είχε καμία επίδραση στην αυτο-αναφερόμενη πείνα των γυναικών ή την πραγματική επιθυμία τους να φάνε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ με την αύξηση του σωματικού βάρους  έχει να κάνει περισσότερο με τον μειωμένο αυτοέλεγχο, παρά με τη αυξημένη επιθυμία.  Ως προς αυτό συμφωνούν και προηγούμενες μελέτες.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Health Psychology.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri 

Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στην εγκυμοσύνη πριν από τη σύλληψη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης