Αλλεργία στον ήλιο: Που οφείλεται και πώς να προστατευτείτε

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στον ήλιο οφείλονται σε υπερευαισθησία του οργανισμού, η οποία συνήθως εκδηλώνεται όταν ο ήλιος συνδυάζεται με ορισμένους τοπικούς ή συστηματικούς παράγοντες.

Τα συμπτώματά των αλλεργικών αντιδράσεων στον ήλιο παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από άτομο σε άτομο. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι το ερύθημα (κοκκίνισμα) με ή χωρίς οίδημα ή εξάνθημα, ο κνησμός, η μελάγχρωση του δέρματος, οι φυσαλίδες διαφόρων μεγεθών, η ροή υγρού ή το «σκάσιμο» του δέρματος.

Οι βασικές αλλεργικές αντιδράσεις στον ήλιο είναι η ηλιακή κνίδωση, η φωτοαλλεργική δερματίτιδα και η φωτοτοξική δερματίτιδα.

Η φωτοτοξική δερματίτιδα είναι η αντίδραση που δημιουργείται από την επαφή μιας ουσίας είτε τοπικής είτε συστηματικής (λ.χ. φάρμακα, χρωστικές, αιθέρια έλαια) με το ηλιακό φως. Δημιουργείται άμεσα, δηλαδή με την πρώτη έκθεση του ασθενούς στον ήλιο.

Η φωτοαλλεργική δερματίτιδα προϋποθέτει παλαιότερη έκθεση η οποία προκάλεσε την ευαισθητοποίηση του ατόμου, με συνέπεια την πολλοστή φορά που θα εκτεθεί στον ήλιο να αναπτυχθεί η αντίδραση.

Η ηλιακή κνίδωση είναι μια σπάνια αλλεργική αντίδραση αμιγώς στον ήλιο (δίχως φωτοευαισθητοποιούς παράγοντες) που εκδηλώνεται με βλάβες, σαν μικρά πρηξίματα, συνήθως στα τμήματα του σώματος που βλέπει ο ήλιος, όπως στα χέρια, χωρίς να αποκλείεται όμως ότι μπορεί να εμφανιστούν και αλλού.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, εάν έχετε αλλεργία στον ήλιο θα πρέπει:

• Nα αποφεύγεται η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
• Να γίνεται χρήση προστατευτικών ρούχων (παντελόνι, μακρυμάνικη μπλούζα, καπέλο, γυαλιά ηλίου) κατά τη διάρκεια έκθεσης σε υπαίθριους χώρους.
• Συχνή επάλειψη με το κατάλληλο για το δέρμα αντιηλιακό.
• Σε περίπτωση χρήσης φαρμάκων, συστήνεται η επικοινωνία με το Δερματολόγο για να αποφευχθεί πρόκληση δερματικής αντίδρασης στον ήλιο.
• Απομάκρυνση του υπεύθυνου παράγοντα (έπειτα από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό).
• Φαρμακευτική αγωγή (π.χ. κορτιζόνη, αντισταμινικά, έπειτα από συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.