Αλλεργίες: Που οφείλεται η ραγδαία αύξησή τους;

Οι αλλεργίες αποτελούν τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες. Εκτιμάται ότι περίπου το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας.

Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε ουσίες που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επικίνδυνες ή βλαβερές και οι οποίες είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα. Οι ουσίες αυτές μπορούν να  εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της επαφής με το δέρμα.

Παρά το γεγονός ότι η ιατρική επιστήμη και η έρευνα έχουν προοδεύσει τα τελευταία χρόνια γύρω από το ζήτημα των αλλεργιών, αυτό δεν σημαίνει πως οι μύθοι και οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από τις αλλεργίες έχουν εκλείψει, κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία των πασχόντων.

Ο Αλλεργιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Πεταλάς μας εξηγεί που οφείλεται η αύξηση των αλλεργιών και καταρρίπτει τους συνηθέστερους μύθους που επικρατούν γύρω από τις αλλεργίες.

Τα τελευταία χρόνια οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε πολύ υψηλό ποσοστό ιδιαίτερα στις «Δυτικού» τύπου κοινωνίες όπως είναι και η Ελλάδα. Η πιο πιθανή εξήγηση εκφράζεται από τη «θεωρία της υγιεινής» η οποία διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1989. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή,  η πολύπλευρη και αυξημένη καταπολέμηση των λοιμώξεων (εμβόλια, αντιβιοτικά, «αποστειρωμένο» περιβάλλον) έστρεψε το ανοσοποιητικό μας προς τις αλλεργίες.

Κανείς δεν μπορεί, επίσης, να μην λάβει υπόψη τη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς είναι σαφής η αυξημένη συχνότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές. Η πιο ορθή διαγνωστική προσέγγιση των αλλεργικών νοσημάτων, ίσως επίσης να παίζει ρόλο.

Η ραγδαία αύξηση των αλλεργιών είχε σαν αποτέλεσμα και την παράλληλη αύξηση της έρευνας σχετικά με αυτές τα τελευταία έτη. Πολλοί συμπολίτες μας ωστόσο δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλεργίες. Αυτό λοιπόν έχει σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σε σχέση με τις αλλεργίες,  γεγονός που είναι επιβλαβές για την ποιότητα της ζωής των ασθενών ως και κατά περιπτώσεις επικίνδυνο.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για παράδειγμα που δεν γνωρίζουν ότι:

-Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκαλέσει άσθμα.

-Υπάρχει οριστική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και κάποιων μορφών άσθματος.

-Η αλλεργία σε ένα φάρμακο μπορεί να κρύβει αλλεργία και σε άλλα.

-Ο αλλεργικός σε μία τροφή μπορεί να εκτεθεί εκ νέου σε αυτήν κατά λάθος, οπότε χρειάζεται set αντιμετώπισης.

-Η αλλεργία σε τροφές και φάρμακα υπερεκτιμάται και μπορεί κάποιοι άνθρωποι να αποφεύγουν μια ζωή χρήσιμα φάρμακα και απαραίτητες τροφές χωρίς στην πραγματικότητα να είναι αλλεργικοί σε αυτές μόνο και μόνο επειδή το υπέθεσαν.

-Η αλλεργία στη σφήκα και τη μέλισσα έχουν οριστική θεραπεία.

– Δεν είναι όλες οι κνιδώσεις οι ίδιες και κατά συνέπεια δεν έχουν όλες την ίδια θεραπεία.

-Η κνίδωση στη θάλασσα μπορεί να είναι επικίνδυνη.

-Σε πολλές περιπτώσεις το αλλεργικό σοκ μπορεί να προληφθεί.

-Για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας υπάρχουν θεραπείες πλην της κορτιζόνης.

Σήμερα, λοιπόν, γνωρίζουμε πολλά σχετικά με τις αλλεργίες τόσο ως προς την αιτία όσο και ως προς την αντιμετώπιση. Οι περισσότερες αλλεργίες σήμερα ξέρουμε και πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι δυνατή η οριστική επίλυση του προβλήματος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.