Τελικά η νόσος Alzheimer οφείλεται στα γονίδια;

Σαράντα δύο γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μελέτης γενετικού κινδύνου που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια μελέτη ορόσημο για την καταπολέμηση του Alzheimer που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Genetics» από το Βρετανικό Κέντρο Alzheimer που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Η μελέτη επαλήθευσε την γνώση πως το 60-80% των παραγόντων κινδύνου να εκδηλώσει κανείς τη νόσο οφείλονται στα γονίδια.

«Η δημιουργία ενός εκτεταμένου καταλόγου γονιδίων κινδύνου για τη νόσο είναι σαν να έχουμε συναρμολογήσει τα εξωτερικά κομμάτια ενός παζλ κάτι που μας παρέχει ένα πολύτιμο πλαίσιο για μελλοντικές εξελίξεις», δήλωσε η Susan Kohlhaas, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer’s Research UK.

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα γονίδια σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου και επικεντρώνονται σε πολύ λεπτομερείς αντιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών στο σώμα που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Εκεί αναμένεται να εστιάσουν και οι επιστήμονες τα θεραπευτικά τους εργαλεία.

Στην παγκόσμιας εμβέλειας έρευνα χρησιμοποιήθηκαν προς ανάλυση 111. 326 ατόμων με κλινικά διαγνωσμένη νόσο και δόθηκαν προς σύγκριση με γονίδια 677. 663 γνωστικά υγιών ατόμων. Τα γονιδιώματα παραδόθηκαν από κλινικές σε περισσότερα από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ισλανδία, τη Νιγηρία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ. ΠΗΓΗ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.