Τελικά η νόσος Alzheimer οφείλεται στα γονίδια;

Σαράντα δύο γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μελέτης γενετικού κινδύνου που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια μελέτη ορόσημο για την καταπολέμηση του Alzheimer που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Genetics» από το Βρετανικό Κέντρο Alzheimer που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Η μελέτη επαλήθευσε την γνώση πως το 60-80% των παραγόντων κινδύνου να εκδηλώσει κανείς τη νόσο οφείλονται στα γονίδια.

«Η δημιουργία ενός εκτεταμένου καταλόγου γονιδίων κινδύνου για τη νόσο είναι σαν να έχουμε συναρμολογήσει τα εξωτερικά κομμάτια ενός παζλ κάτι που μας παρέχει ένα πολύτιμο πλαίσιο για μελλοντικές εξελίξεις», δήλωσε η Susan Kohlhaas, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer’s Research UK.

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα γονίδια σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου και επικεντρώνονται σε πολύ λεπτομερείς αντιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών στο σώμα που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Εκεί αναμένεται να εστιάσουν και οι επιστήμονες τα θεραπευτικά τους εργαλεία.

Στην παγκόσμιας εμβέλειας έρευνα χρησιμοποιήθηκαν προς ανάλυση 111. 326 ατόμων με κλινικά διαγνωσμένη νόσο και δόθηκαν προς σύγκριση με γονίδια 677. 663 γνωστικά υγιών ατόμων. Τα γονιδιώματα παραδόθηκαν από κλινικές σε περισσότερα από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ισλανδία, τη Νιγηρία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ. ΠΗΓΗ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΠΕΑΝΔ: Μια γιορτή χαράς και θετικής ενέργειας για τα παιδιά με διαβήτη

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) διοργάνωσε μια γιορτή για τα παιδιά με ΣΔτ1, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, με την ευγενική υποστήριξη της Dexcom, παγκόσμιου ηγέτη στη συνεχή παρακολούθηση γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM).

«Λαϊκό»: Πρωτοποριακή τεχνική ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών

Μια πρωτοποριακή τεχνική, που αλλάζει τα δεδομένα της θεραπείας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου εφαρμόστηκε στη Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό».

Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας: Στο επίκεντρο, η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας - Ελιτούρ διοργανώνει στις 14 & 15 Δεκεμβρίου 2023 το Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας, αφιερωμένο στην ανάδειξη και προβολή στο εξωτερικό της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ελλάδα.