Τελικά η νόσος Alzheimer οφείλεται στα γονίδια;

Σαράντα δύο γονίδια που συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μελέτης γενετικού κινδύνου που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μια μελέτη ορόσημο για την καταπολέμηση του Alzheimer που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Genetics» από το Βρετανικό Κέντρο Alzheimer που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. Η μελέτη επαλήθευσε την γνώση πως το 60-80% των παραγόντων κινδύνου να εκδηλώσει κανείς τη νόσο οφείλονται στα γονίδια.

«Η δημιουργία ενός εκτεταμένου καταλόγου γονιδίων κινδύνου για τη νόσο είναι σαν να έχουμε συναρμολογήσει τα εξωτερικά κομμάτια ενός παζλ κάτι που μας παρέχει ένα πολύτιμο πλαίσιο για μελλοντικές εξελίξεις», δήλωσε η Susan Kohlhaas, διευθύντρια έρευνας στο Alzheimer’s Research UK.

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα γονίδια σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου και επικεντρώνονται σε πολύ λεπτομερείς αντιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών στο σώμα που ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Εκεί αναμένεται να εστιάσουν και οι επιστήμονες τα θεραπευτικά τους εργαλεία.

Στην παγκόσμιας εμβέλειας έρευνα χρησιμοποιήθηκαν προς ανάλυση 111. 326 ατόμων με κλινικά διαγνωσμένη νόσο και δόθηκαν προς σύγκριση με γονίδια 677. 663 γνωστικά υγιών ατόμων. Τα γονιδιώματα παραδόθηκαν από κλινικές σε περισσότερα από 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ισλανδία, τη Νιγηρία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ. ΠΗΓΗ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ALZHEIMER ΑΘΗΝΩΝ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Διεκδικώντας τα δικαιώματά μου»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώσε με επιτυχία την Παρουσίαση των δράσεων του Προγράμματος «Δικαίωμά μου»

“Βαρίδι” ο κορονοϊός για το ανοσοποιητικό

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να λειτουργεί ως βαρίδι στο ανοσοποιητικό  σύστημα και να μας κάνει πιο ευάλωτους σε άλλα παθογόνα, ο παθολόγος...

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: η θέση της για το νέο νομοσχέδιο υγείας

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, διαχωρίζει την θέση της από την Ενωση Ασθενών Ελλάδας και την Ενωση Σπάνιων Παθήσεων,  και δεν τάσσεται  υπέρ των ασθενών δυο ταχυτήτων, που θα δημιουργήσει το νέο νομοσχέδιο