Ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες

Γράφει ο Όθων Π. Μιχαήλ MD,MSc,PhD, Γενικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι μια σπάνια πάθηση που εμφανίζεται περίπου στο 1% του συνόλου των καρκίνων μαστού, με περίπου 2000 διαγνωσμένες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Είναι συχνός σε άνδρες ηλικίας 60 – 70 ετών, και συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή διηθητικού πορογενούς καρκινώματος.

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία, το υψηλό επίπεδο οιστρογόνων και το οικογενειακό ιστορικό.  Ο κίνδυνος αυξάνεται με την παρουσία μη φυσιολογικών γονιδίων (BRCA1 ή BCRA2), με νόσο του ήπατος, με παχυσαρκία και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Η επιβίωση στους άνδρες είναι αντίστοιχη με τις γυναίκες που έχουν το ίδιο στάδιο κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Η σταδιοποίηση του καρκίνου σημαίνει η αναζήτηση της έκτασης της νόσου. Οι άνδρες συνήθως διαγιγνώσκονται σε μεγαλύτερο στάδιο και είναι δυσκολότερη η θεραπεία τους.

 

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες

Οι άνδρες συνήθως εμφανίζουν ένα ογκίδιο, χωρίς να προκαλεί πόνο ή οίδημα, κάτω από τη θηλή, μέσα στον μαστό ή στο θωρακικό τοίχωμα. Μπορεί να παρουσιαστούν αλλαγές στη θηλή, όπως, έλκη, τσίμπημα, ερυθρότητα, εισολκή θηλής ή αιματηρό ή θολό έκκριμα. Οι περισσότεροι όγκοι στους άνδρες δεν είναι καρκινοματώδεις, αλλά αποτελούν ένδειξη γυναικομαστίας.

 

Πως γίνεται η διάγνωση

Οι άνδρες ή ο ιατρός ψηλαφά τον όγκο ή μπορεί να διαπιστώσει αλλαγές στο μαστό. Οι διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει υπέρηχο μαστού, μαστογραφία και βιοψία. Ορμονολογικά τεστ που περιλαμβάνουν υποδοχείς για οιστρογόνα, προγεστερόνη και την πρωτείνη HER2 είναι το επόμενο στάδιο. Σε περίπου 30% των περιπτώσεων, η πρωτεΐνη HER2 προκαλεί την ανάπτυξη καρκίνου. Για σταδιοποίηση προτείνεται η αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, PET scan και φυσικά το αποτέλεσμα της βιοψίας.

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι χειρουργική και το εύρος της εξαρτάται από το είδος του καρκίνου και το στάδιο της νόσου. Η χρήση χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας, ακτινοθεραπείας ή ακόμα και ο συνδυασμός τους δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου , όπως ακριβώς και στις γυναίκες, αλλά οι άνδρες αντιδρούν καλύτερα στην ορμονοθεραπεία.

https://omichail.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Νόσος των Δοκιμαστηρίων»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Σε ένα μεγάλο βαθμό, το αίτιο εμφάνισης της "νόσου των δοκιμαστηρίων" δεν είναι απόλυτα κατανοητό.

Γιατί η εξάπλωση του μύκητα Candida auris προκαλεί ανησυχία;

Είναι ένας μύκητας δυνητικά θανατηφόρος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ιδίως αν αντιμετωπίζουν πολλαπλά ιατρικά προβλήματα.

Διπολική Διαταραχή: από την μανία στην κατάθλιψη

Η διπολική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει την εναλλαγή επεισοδίων μανίας, υπομανίας, κατάθλιψης ή και μεικτά επεισόδια.