Ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες

Γράφει ο Όθων Π. Μιχαήλ MD,MSc,PhD, Γενικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι μια σπάνια πάθηση που εμφανίζεται περίπου στο 1% του συνόλου των καρκίνων μαστού, με περίπου 2000 διαγνωσμένες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Είναι συχνός σε άνδρες ηλικίας 60 – 70 ετών, και συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή διηθητικού πορογενούς καρκινώματος.

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία, το υψηλό επίπεδο οιστρογόνων και το οικογενειακό ιστορικό.  Ο κίνδυνος αυξάνεται με την παρουσία μη φυσιολογικών γονιδίων (BRCA1 ή BCRA2), με νόσο του ήπατος, με παχυσαρκία και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Η επιβίωση στους άνδρες είναι αντίστοιχη με τις γυναίκες που έχουν το ίδιο στάδιο κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Η σταδιοποίηση του καρκίνου σημαίνει η αναζήτηση της έκτασης της νόσου. Οι άνδρες συνήθως διαγιγνώσκονται σε μεγαλύτερο στάδιο και είναι δυσκολότερη η θεραπεία τους.

 

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες

Οι άνδρες συνήθως εμφανίζουν ένα ογκίδιο, χωρίς να προκαλεί πόνο ή οίδημα, κάτω από τη θηλή, μέσα στον μαστό ή στο θωρακικό τοίχωμα. Μπορεί να παρουσιαστούν αλλαγές στη θηλή, όπως, έλκη, τσίμπημα, ερυθρότητα, εισολκή θηλής ή αιματηρό ή θολό έκκριμα. Οι περισσότεροι όγκοι στους άνδρες δεν είναι καρκινοματώδεις, αλλά αποτελούν ένδειξη γυναικομαστίας.

 

Πως γίνεται η διάγνωση

Οι άνδρες ή ο ιατρός ψηλαφά τον όγκο ή μπορεί να διαπιστώσει αλλαγές στο μαστό. Οι διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει υπέρηχο μαστού, μαστογραφία και βιοψία. Ορμονολογικά τεστ που περιλαμβάνουν υποδοχείς για οιστρογόνα, προγεστερόνη και την πρωτείνη HER2 είναι το επόμενο στάδιο. Σε περίπου 30% των περιπτώσεων, η πρωτεΐνη HER2 προκαλεί την ανάπτυξη καρκίνου. Για σταδιοποίηση προτείνεται η αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, PET scan και φυσικά το αποτέλεσμα της βιοψίας.

 

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι χειρουργική και το εύρος της εξαρτάται από το είδος του καρκίνου και το στάδιο της νόσου. Η χρήση χημειοθεραπείας, ορμονοθεραπείας, ακτινοθεραπείας ή ακόμα και ο συνδυασμός τους δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η πρόγνωση της νόσου εξαρτάται από το στάδιο της νόσου , όπως ακριβώς και στις γυναίκες, αλλά οι άνδρες αντιδρούν καλύτερα στην ορμονοθεραπεία.

https://omichail.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.