Τι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε είναι ανοσοκατεσταλμένος…

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός άμυνας του σώματος- η δουλειά του είναι να μας προστατέψει ενάντια στα παθογόνα (ιούς, βακτήρια η άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες). Στους περισσότερους, υγιείς ανθρώπους το ανοσοποιητικό σύστημα πετυχαίνει να επιτελεί τη συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά μερικές φορές σε ορισμένα άτομα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε κάνοντας τα πιο επιρρεπή στις ασθένειες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι μπροστά αυτή τη στιγμή στην μάχη ενάντια στην COVID-19 και από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο ιός για τους ανθρώπους ειδικά γι’ αυτούς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει να έχει κανείς αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και τι το προκαλεί;  Πως να προστατέψετε τον εαυτό σας ή κάποιον που γνωρίζετε με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα με ασφάλεια κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και μετά;

Τι καθιστά αδύναμο το ανοσοποιητικό σύστημα

Για να καταλάβουμε τι μπορεί να προκαλέσει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε για έναν από τους ρόλους κλειδί του ανοσοποιητικού συστήματος: τα λευκά αιμοσφαίρια. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών Ασθενειών, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (λευκά αιμοσφαίρια) κυκλοφορούν συνεχώς στο σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος ψάχνοντας για προβλήματα.

Τις περισσότερες φορές αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια κάνουν την δουλειά τους, αναζητώντας ξένους εισβολείς προστατεύοντας το σώμα εναντίον τους. Αλλά πολλές διαφορετικές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, λέει ο Donald Ford, MD, οικογενειακός γιατρός στην κλινική του Cleveland. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, όπως επίσης μολύνσεις όπως ο HIV. Άλλες παθήσεις που  περιλαμβάνουν κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθροίτιδα μπορούν επίσης να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί ακόμη να εξασθενήσει από ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα κορτικοστεροειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για να πολεμήσουν την φλεγμονή στο σώμα, λέει η Tania Elliott, MD, κλινική εκπαιδεύτρια της ιατρικής του NYU του Langone. «Πράγματι ο ρόλος των κορτικοστεροειδών είναι ‘να αναστείλουν την δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων» λέει ο Dr. Ford, που είναι και ο λόγος που αυτά τα φάρμακα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Στις θεραπείες που μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα συγκαταλέγεται και η χημειοθεραπεία.

Τι μπορεί να γίνει για να προστατευτούν οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα;

Πρώτο και κύριο: Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε αυτούς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα συνεχώς και όχι μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Η γρίπη είναι ένας άλλος ιός παρόμοιος με τον κορονοιό που επηρεάζει ανοσοκατεσταλμένα άτομα περισσότερο από αυτά με υγιές ανοσοποιητικό. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε είναι ανοσοκατεσταλμένος ο καλύτερος τρόπος να παραμείνει υγιής είναι να περιορίσει την επαφή με άρρωστους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για όλους να μένουν σπίτι όταν είναι άρρωστοι.

Άλλοι τρόποι για να προστατέψετε αυτούς που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό είναι με το να φοράτε μάσκα όταν είστε έξω σε δημόσιο χώρο( ή στο σπίτι σας, εαν πρέπει να είστε κοντά σε κάποιον άρρωστο), να περιορίσετε τις φυσικές αλληλεπιδράσεις με όσους είναι εκτός της οικογένειάς σας και να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τις συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες καθαρές και απολυμασμένες σύμφωνα με το CDC για να αποτρέψετε οποιαδήποτε επαφή με τον ιό.

Είναι, επίσης, σημαντικό για τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα σχέδια θεραπείας τους- ειδικά κατά την διάρκεια μιας δημόσιας υγειονομικής κρίσης αλλά και γενικά- σύμφωνα με το CDC. Αυτό σημαίνει να μην σταματούν τις φαρμακευτικές αγωγές ή τις θεραπείες που ακολουθούν χωρίς πρώτα να ρωτούν τον γιατρό τους. επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο υγιές όταν το υποκείμενο νόσημα είναι σε μία καλά διαχειριστική κατάσταση. Το CDC επίσης προτείνει να κρατήσετε τα επίπεδα του άγχους = υπο έλεγχο και να υιοθετείτε υγιεινές συνήθειες όπως να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε συστηματικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.