Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Δράσεις ενημέρωσης για το άσθμα

Το 8,2% του πληθυσμού ενηλίκων στην Ελλάδα έχει βρογχικό άσθμα.

Η Oμάδα Εργασίας για το Άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, στις 2 Μαΐου 2023, διοργανώνει την πρώτη εβδομάδα του μήνα, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη νόσο.

Το βρογχικό άσθμα είναι μια συχνή και δυνητικά σοβαρή χρόνια νόσος. Προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα – όπως βήχας, δύσπνοια, συριγμός, σφίξιμο στο στήθος– τα οποία ποικίλλουν ως προς την ένταση αλλά και την εμφάνισή τους μέσα στον χρόνο. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει και οξεία επιδείνωση των συμπτωμάτων (παρόξυνση) που μερικές φορές απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση, όπως εξηγεί ο Πέτρος Μπακάκος, MD, PhD, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Ειδικός Γραμματέας ΕΠΕ και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για το Άσθμα. «Το βρογχικό άσθμα προσβάλλει περίπου 330 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δεδομένα, στην Ελλάδα το 8,2% του πληθυσμού των ενηλίκων, δηλαδή περισσότεροι από 800.000 Έλληνες πάσχουν από βρογχικό άσθμα».

Στις δράσεις που θα αναλάβει η ΕΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, περιλαμβάνονται:

-Διαδικτυακή εκδήλωση
«Το ταξίδι του ασθενούς με άσθμα»
Τρίτη 2 Μαΐου, ώρα 18:00

Στη διάρκεια της εκδήλωσης «Το ταξίδι του ασθενή με άσθμα», θα πραγματοποιηθούν σύντομες εισηγήσεις για τις προκλήσεις σχετικά με τη νόσο, από την πλευρά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του Φαρμακοποιού, καθώς και του Ασθενή. Εισηγητές θα είναι οι κ.κ. Στέλιος Βιττωράκης, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Συντονιστής Ομάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ΕΠΕ, Απόστολος Βαλτάς, Φαρμακοποιός, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και ο Γιάννης Δρυμωνάκος, Πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση, ασθενής με άσθμα.

Οι ομιλητές θα εξηγήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν τις εμπειρίες τους από τη διαχείριση του άσθματος. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν επίσης απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό, οι συντονιστές της Ομάδας Άσθματος, κ. Εύα Φούκα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Άσθμα, ο κ. Κων/νος Σάμιτας, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Β’ ΕΣΥ, 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ για το Άσθμα, και ο Καθηγητής Π. Μπακάκος, ως εκπρόσωπος του Δ.Σ. της ΕΠΕ.Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Παπακωστοπούλου. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία της ChiesiHellas.

Για να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εκδήλωση «Το ταξίδι του ασθενoύς με άσθμα» (Τρίτη 2 Μαΐου, ώρα 18:00, παρακαλούμε επιλέξτε το ενεργό link: https://www.facebook.com/events/765994768141070/

-Ενημερωτική εκστρατεία
«Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα»

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της εκστρατείας «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα», η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού –και ιδιαίτερα των ασθματικών ασθενών– για τα οφέλη της άσκησης. Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα, όσο περισσότερα βήματα κάνει ο ασθενής, τόσο περισσότερο μπορεί να απέχει από την επιδείνωση των συμπτωμάτων και τόσο πιο κοντά έρχεται στον πλήρη έλεγχο του άσθματος.

Η καμπάνια φιλοδοξεί να επιτευχθούν από το κοινό 1.000.000 βήματα μέσω της συμμετοχής στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας στις 12 Νοεμβρίου 2023. Κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας είναι ο διεθνής καλαθοσφαιριστής Κων/νος Τσαρτσαρής, ο οποίος θα είναι επίσημος καλεσμένος της Ομάδας Εργασίας για το Άσθμα, στο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο του 2023. Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της GLAXOSMITHKLINE (GSK).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών και Συγγενών: «Αλκοόλ και ουσίες στη διπολική διαταραχή»

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) ανακοινώνει ότι την Παρασκευή 02/06/2023 και ώρα 19:00-21:00, θα διεξαχθεί η Ανοιχτή Ομάδα Διπολικών Ασθενών & Συγγενών, με κεντρικό θέμα «Το Aλκοόλ και οι Oυσίες ως συννοσηρότητες στη Διπολική Διαταραχή».

Geri Olympics: Οι 1οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες από το ΑΠΘ

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης, στοχεύοντας τόσο στην ενθάρρυνση των κοινωνικών σχέσεων και την κοινωνική συμπερίληψη, όσο και στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας μεταξύ των ηλικιωμένων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα

H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αφορά περίπου 4 στους 10 Έλληνες.