Η κατάλληλη διατροφή σύμμαχος κατά της ψωρίασης

Γράφει ο Δημήτρης Πέτσιος, Κλινικός Διαιτολόγος, Master Practitioner Διατροφικών Διαταραχών (NcfED), Αθλητικός Διατροφολόγος

Η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιεκτική αντιμετώπιση της ψωρίασης. Κατά τον σχεδιασμό της διατροφής των ασθενών με ψωρίαση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συννοσηρότητες και να εφαρμοστούν ενέργειες για την πρόληψη των ασθενειών στις οποίες αυτά τα άτομα είναι ευάλωτα. Γι’ αυτό λοιπόν, η διατροφή θα πρέπει να ποικίλλει και να προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Καλή επιλογή για ασθενείς με ψωρίαση αποτελεί η μεσογειακή διατροφή. Σύμφωνα με έρευνες, θετικά αποτελέσματα στην πορεία και τα συμπτώματα της ψωρίασης έχουν βρεθεί στους ασθενείς που ακολούθησαν δίαιτα χωρίς γλουτένη (όταν παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων), χορτοφαγική διατροφή, μεσογειακή διατροφή και κετογονική δίαιτα. Ωστόσο κατάλληλη, τόσο για την αντιμετώπιση της ψωρίασης και των συμπτωμάτων της, όσο και για την επάρκεια των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που κρίνονται αναγκαία, φαίνεται να είναι η Μεσογειακή διατροφή.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, ζωικών λιπών, κόκκινου κρέατος, απλών σακχάρων, καφέ (η μέτρια κατανάλωση έως 3 φλ/ημ ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου, ενώ η υψηλότερη κατανάλωση καφέ > 4 φλ/ημ επιδεινώνει τα κλινικά συμπτώματα) και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συστήνεται να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων (πηγή αντιοξειδωτικών), καθώς και φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και ψάρια που παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Θα πρέπει μάλιστα, να επιλέγουν προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως και να αυξήσουν την κατανάλωση των οσπρίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης ορισμένων διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνης D, διότι στους ψωριασικούς ασθενείς παρατηρούνται σημαντικά χαμηλότερες τιμές, όπως επίσης και την ευεργετική επίδραση της χορήγησης προβιοτικών στην εντερική μικροχλωρίδα των πασχόντων.

https://www.dia-trofis.gr/

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ο ρόλος-κλειδί των πεποιθήσεων για το βάρος

Μια μελέτη διαπιστώνει ότι εκείνοι που πιστεύουν ότι το βάρος τους είναι εκτός ελέγχου, έχουν λιγότερο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), κάνουν φτωχότερες διατροφικές επιλογές και αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα προσωπικής ευημερίας.

Ποια τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις 707/2016 (ΦΕΚ Β’ 2091), Υ1γ/2013 (ΦΕΚ Β 2135) και 941/2022 (ΦΕΚ Β’ 5183), στα σχολικά κυλικεία, καντίνες (σταθερές), επιτρέπεται να πωλούνται, τα παρακάτω προϊόντα

Ένας στους τέσσερις αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων