Οι επιπτώσεις του διαβήτη στα μάτια

Γράφει ο Ευάγγελος Μανουσάκης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Μια από τις σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στα μάτια και την όραση. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στους 2 διαβητικούς ασθενείς παρουσιάζουν βλάβες στα μάτια εξαιτίας του αυξημένου σακχάρου. Από αυτούς τους ασθενείς οι μισοί δεν το γνωρίζουν γιατί δεν κάνουν τον αναγκαίο προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς είναι οι δύο σοβαρότερες παθήσεις που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στα μάτια.

-Τι είναι η παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Τα αγγεία του αμφιβληστροειδή σας, λόγω του σακχαρώδη διαβήτη, έχουν αρχίσει να στενεύουν . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται στον αμφιβληστροειδή το απαραίτητο αίμα που χρειάζεται για την θρέψη του. Αυτός με την σειρά του θα στείλει ορισμένα σήματα που θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων αγγείων, που ξεκινούν από τα ήδη υπάρχοντα σαν παρακλάδια. Αυτά τα αγγεία, στην αρχή αναπτύσσονται πάνω στο αμφιβληστροειδή . Επειδή όμως είναι εύθραυστα συχνά αιμορραγούν μέσα στο υαλοειδές του ματιού. Αυτό στη συνέχεια δημιουργεί ουλή η οποία συρρικνώνεται έλκοντας τον αμφιβληστροειδή μέχρι που τον αποκολλούν . Αν αυτή η κατάσταση δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πλήρη τύφλωση. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που πάσχουν από παραγωγική αμφιβληστροειδοπαθεια που δεν θεραπεύτηκε οδηγούνται σε τύφλωση μέσα σε δύο με τρία χρόνια.

-Τι είναι το διαβητικό οίδημα της ωχράς;

Η ωχρά είναι το τμήμα του αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνο για την κεντρική ή λεπτομερή όραση. Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διαβάσουμε να δούμε τηλεόραση ή να οδηγήσουμε κλπ. Στην περίπτωση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς τα πολύ λεπτά αγγεία της ωχράς διαρρέουν στην περιοχή οδηγώντας σε θόλωση και μείωση της όρασης .

-Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν τις παραπάνω καταστάσεις;

Αν είστε διαβητικός είναι πιθανό να αναπτύξετε κάποιου είδους προβλήματος στον αμφιβληστροειδή σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σίγουρα θα αναπτύξετε τις σοβαρές καταστάσεις όπως παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή διαβητικό οίδημα της ωχράς . Συνήθως τα πρώτα σημάδια του διαβήτη από το μάτι τα παρατηρούμε στο 95% των ασθενών με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη (τύπου 1 ) μετά 15 χρόνια από την εγκατάσταση του διαβήτη . Στους διαβητικούς που ανέπτυξαν την νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία συνήθως τα βλέπουμε κατά την οφθαλμολογική εξέταση (τύπου 2). Επίσης κληρονομικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο στον βαθμό με τον οποίο η νόσος προσβάλλει τον οφθαλμό.
Οι διαβητικές αλλοιώσεις στα παιδιά που πάσχουν από νεανικό διαβήτη παρουσιάζονται συνήθως στην εφηβεία.

-Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Δυστυχώς οι αλλαγές που οφείλονται στον διαβήτη μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες βλάβες χωρίς να επηρεάσουν αρχικά την όραση και έτσι δεν θα καταλάβετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν τα αγγεία αιμορραγήσουν μπορεί να αντιληφθείτε ‘συννεφάκια’ ή σχήματα σαν ‘ιστό αράχνης’. Αν οι βλάβες είναι μεγαλύτερες μπορεί να μειωθεί η οπτική οξύτητα. Το διαβητικό οίδημα της ωχράς προκαλεί θόλωση της όρασης .Τα παραπάνω  συμπτώματα δεν συνοδεύονται από πόνο.

-Θεραπεύονται αυτές οι παθήσεις των ματιών;

Γενικά η θεραπεία που εφαρμόζεται στους ασθενείς είναι μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενη και έχει ως κύριο στόχο τη διατήρηση της όρασης.

Τα πρώτα σημάδια της πάθησης που λέγονται προπαραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια ή αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος δεν χρειάζονται καμία παρέμβαση. Aν όμως αναπτύξετε παραγωγική μορφή ή διαβητικό οίδημα τότε η θεραπεία με κλασσικό λέιζερ ή με το νεώτερο MicroPulse laser μπορεί να βοηθήσει. Αν η πάθηση σας διεγνώσθη έγκαιρα τότε με κατάλληλη θεραπεία ο ρυθμός επιδείνωσης θα μειωθεί σημαντικά.

Οι στόχοι της θεραπείας με τo κλασσικό ή MicroPulse λέιζερ είναι να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας από τα νεοαγγεία, να μειωθεί ο κίνδυνος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή και να απορροφηθεί το οίδημα της ωχράς .Το κλασσικό λέιζερ είναι μια ισχυρή ακτίνα φωτός που δημιουργεί μικρά εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή οδηγώντας σε μείωση αυτών των νεοαγγείων. Πριν από την θεραπεία με λέιζερ ο γιατρός θα σας εξηγήσει με λεπτομέρειες την διαδικασία τα οφέλη και τους πιθανούς κίνδυνους .

Στην περίπτωση που διαγνωστεί διαβητικό οίδημα στην ωχρά κηλιδα, η μέθοδος εκλογής είναι η χρήση του MicroPulse λειζερ που δεν καταστρέφει τον ευαίσθητο αμφιβληστροειδή και μπορεί να συνδυαστεί αν χρειαστεί με την χρήση ειδικών φαρμάκων που χορηγούνται με την μορφή ένεσης μέσα στον οφθαλμό.

Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των επιπλοκών του διαβήτη είναι η πρόληψη.

– Η επίτευξη και διατήρηση της καλής ρύθμισης της γλυκόζης και της αρτηριακής πίεσης μειώνει δραστικά τις επιπτώσεις της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, επιβραδύνοντας την εξέλιξη των βλαβών.

-Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 άνω της ηλικίας των 10 ετών οφείλουν να εξετάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια μετά από τη διάγνωση και κάθε χρόνο μετά από την εφηβεία.

-Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να εξετάζονται τουλάχιστον ετησίως από τη στιγμή της διάγνωσης ή και συχνότερα ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

-Επιβάλλεται εξέταση βυθοσκόπησης κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και έναν χρόνο μετά τον τοκετό, καθότι η κύηση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή και επιδείνωσης της νόσου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων

Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.

Θετική Διαπαιδαγώγηση: Το «κλειδί» για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Η θετική διαπαιδαγώγηση, ως τρόπος ανατροφής των παιδιών, τα τελευταία χρόνια κερδίζει δυναμικά έδαφος καθώς αποτελεί μια μέθοδο με πολλαπλά οφέλη.

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.