Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή: Η συμβολή του ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει ως αποστολή την προστασία του δικαιώματος του καταναλωτή στην υγεία, την ασφάλεια και την πληροφόρηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή (15/3) είναι μια ημέρα προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων, της υγείας και της ασφάλειας του καταναλωτή.

Στον τομέα των τροφίμων, η αντικειμενική ενημέρωση τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη κατανάλωση ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, την διαμόρφωση μιας καταναλωτικής κουλτούρας συνειδητών επιλογών αλλά και σημαντική συμβολή στην καθιέρωση δίκαιων και βιώσιμων πρακτικών εμπορίου και στην προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, αποφεύγοντας την απάτη και τις δόλιες πρακτικές.

Η συμβολή του ΕΦΕΤ 

Ο ΕΦΕΤ, ως Κεντρική Αρμόδια Αρχή για την οργάνωση, την εποπτεία και το συντονισμό του συστήματος επισήμου ελέγχου τροφίμων της χώρας, συμβάλει στη προστασία του δικαιώματος του καταναλωτή στην υγεία, την ασφάλεια και την πληροφόρηση, μέσω της υλοποίησης τακτικών και έκτακτων προγραμμάτων ελέγχου επιχειρήσεων και τροφίμων αλλά και μέσω της ενημέρωσης των καταναλωτών για ορθές διατροφικές συνήθειες και για θέματα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, με σκοπό τη διαμόρφωση καταναλωτικής συνείδησης. Ο ΕΦΕΤ συνεργάζεται με ομόλογους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τη διασφάλιση θεμιτών πρακτικών στο εμπόριο των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Για τη διετία 2024-2025 έχει εγκρίνει και θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα επισήμου ελέγχου τροφίμων της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει συνδυαστικούς ελέγχους (επιθεώρησης – δειγματοληψίας και ανάλυσης) και βασίζεται στη συνεργασία των αρμόδιων αρχών ελέγχου της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων αλλά και επιπλέον αυτών, υλοποιούνται:

-Δράσεις επικοινωνιακής ευαισθητοποίησης τον καταναλωτών και των επιχειρήσεων για θέματα αλλεργιογόνων ουσιών σε τρόφιμα, συνοδευόμενες από τη διενέργεια ελέγχων για την παρουσία αλλεργιογόνων σε προϊόντα στα οποία δεν υπάρχει σχετική επισήμανση.

-Διερευνητικό πρόγραμμα δειγματοληψίας και ανάλυσης για την εκτίμηση της περιεκτικότητας αλατιού σε διάφορα είδη ψωμιού και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων στο σχεδιασμό μελλοντικών νομοθετικών δράσεων, με στόχο τη μείωση της περιεκτικότητας των τροφίμων σε αλάτι.

-Τυποποίηση των διαδικασιών ενδελεχούς «ανάλυσης ριζικού αιτίου» (route-cause analysis) από πλευράς των επιχειρήσεων, καθώς και της διαχείρισης των ευρημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί, σε πρώτη φάση, το φαινόμενο αύξησης, κατά τα τελευταία χρόνια, των θετικών σε Salmonella spp., δειγμάτων κρέατος και προϊόντων του.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.