Σε λειτουργία η πρώτη δημόσια δομή Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα

Η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε περισσότερους από 300.000 ασθενείς στη χώρα μας

Στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο “Η Αγία Ελένη” θα λειτουργήσει η πρώτη δημόσια δομή Ανακουφιστικής Φροντίδας για όσους πάσχουν από χρόνια εξελικτική ή άλλη απειλητική για τη ζωή τους νόσο, η διαχείριση της οποίας προϋποθέτει την αντιμετώπιση του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων.

Η λειτουργία του νοσοκομείου ως δομής Ανακουφιστικής Φροντίδας εντάσσεται στην οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας, όπως αυτό ψηφίστηκε από το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο. Με τον ίδιο νόμο συστάθηκε Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας.

«Η χώρα μας έχει αποκτήσει πλαίσιο ανακουφιστικής φροντίδας και πλέον πρέπει να αποκτήσει και τις δομές. Το Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» είναι η πρώτη δημόσια δομή για ανακουφιστική φροντίδα, ώστε οι συνάνθρωποί μας να μπορούν να έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται όταν βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι το Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο να γίνει υπόδειγμα μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας, στο πρότυπο του οποίου να χαραχθεί όλο το δίκτυο εντός του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 ασθενείς στη χώρα μας, ενήλικες και παιδιά. Στόχος είναι η διασφάλιση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με νοσήματα όπως είναι ο καρκίνος, οι νευρολογικές παθήσεις, η χρόνια καρδιακή-αναπνευστική ανεπάρκεια, οι νεφροπάθειες, η HIV λοίμωξη κ.λπ., που χρειάζονται την ανακουφιστική φροντίδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Μελέτη Σκοπιμότητας για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Ανακουφιστική Φροντίδα που είχε εκπονήσει το 2019 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το 37% των αναγκών για ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 63% ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, HIV, σακχαρώδη διαβήτη, κίρρωση, νεφροπάθειες, διάφορες μορφές άνοιας και άλλες περιπεπλεγμένες ασθένειες.

Ωστόσο, το σχετικό πεδίο παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν κυρίως ιδιωτικές δομές και η πλειονότητα των ασθενών δεν έχουν την κάλυψη της ανακουφιστικής φροντίδας που απαιτεί η ασθένειά τους, αλλά και που επιβάλλει η σύγχρονη Ιατρική.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μην μένεις μόνος. Συνδέσου!»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με την χρόνια αυτή νόσο. 

«Δεν καπνίζω, επιλέγω τη Ζωή!»: Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα: «Αντικαπνιστική εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή!».

Δήμος Αμαρουσίου: Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελπίδα σε Δύσκολους Καιρούς» με ψηφιδωτά από ληγμένα χάπια

Τα έργα της Έκθεση, τα οποία θα εκτεθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο Μαρούσι, αποτελούν μια πρωτότυπη εικαστική δραστηριότητα καθώς είναι φτιαγμένα από χιλιάδες ληγμένα χάπια και κάψουλες.