Πως μπορώ να προλάβω το έμφραγμα;

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο Φεβρουάριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για την υγεία της καρδιάς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα έμφραγμα; Μας απαντά ο Δημήτριος Βραχάτης, Καρδιολόγος.

Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου μέσω ενός μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί ένα δραματικό συμβάν. Η σύγχρονη καρδιολογία μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία τις επιπτώσεις ενός εμφράγματος αν υπάρξει έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς και διενεργηθεί επείγουσα πρωτογενής αγγειοπλαστική.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η ιατρική έρχεται για να σβήσει τη φωτιά. Είναι προτιμότερο όμως να προβούμε σε ενέργειες με σκοπό να μην αρπάξει η φωτιά: 1 γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με 1 τόνο θεραπείας.

Τί μπορώ να κάνω για να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο εμφράγματος ή σοβαρής στεφανιαίας νόσου; Ακολουθώ τις εξής δέκα συμβουλές:

-Βάζω τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μου. Είτε πρόκειται για γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδηλασία, βρείτε δραστηριότητες που σας δίνουν χαρά και κρατούν την καρδιά σας σε εγρήγορση. Ο στόχος είναι 150-300 λεπτά την εβδομάδα (τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα) ήπιας ή μέτριας έντασης σωματική άσκηση ή 75-150 λεπτά την εβδομάδα έντονης άσκησης. Η πρακτική αυτή μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και αυξάνει τα χρόνια ζωής.

-Τρέφομαι σωστά: Επιλογές διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε συστατικά που θρέφουν την καρδιά σας και υποστηρίζουν τη συνολική ευεξία. Ακολουθώ το πρότυπο της μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή; Πίνω αρκετό νερό, τρώω φρούτα και λαχανικά, εντάσσω το ψάρι στη διατροφή μου (τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα), μειώνω τα κορεσμένα λιπαρά, περιορίζω το πρόσθετο αλάτι στο φαγητό, αποφεύγω τα γλυκά και τα αναψυκτικά με γλυκαντικά, περιορίζω την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφεύγω το επεξεργασμένο κρέας, περιορίζω το αλκοόλ (μέγιστο 100 g / εβδομάδα).

-Ξεκουράζομαι και Κοιμάμαι σωστά. Δώστε προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο (7-9 ώρες) για να επιτρέψετε στην καρδιά και το σώμα σας να αναζωογονηθούν.

-Διακόπτω άμεσα και οριστικά το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η σωματική εξάρτηση από το κάπνισμα είναι υπόθεση 3 εβδομάδων, η ψυχική εξάρτηση είναι αυτό που θα πρέπει να καταπολεμήσω με αποφασιστικότητα. Υπάρχουν τρόποι να βοηθηθώ, δε διστάζω να ζητήσω βοήθεια. Δεν ξεχνώ ότι είναι ίσως ο μόνος παράγοντας που αν «αφαιρεθεί» τότε θεραπεύεται απόλυτα.

-Διώχνω το στρες από τη ζωή μου. Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει σε καρδιακά προβλήματα. Επομένως, δεν διστάζω να απευθυνθώ σε ειδικό ψυχικής υγείας.

-Διατήρηση Φυσιολογικού Σωματικού Βάρους. Ως φυσιολογικό σωματικό βάρος θεωρείται αυτό που αντιστοιχεί σε δείκτη μάζας σώματος (BMI-Body Mass Index- 18-25 kg/m2. Ο τύπος για να υπολογίσετε το BMI σας είναι βάρος διά το ύψος σε μέτρα και το βάρος σε κιλά.

-Έλεγχος Αρτηριακής Πίεσης. Είναι σημαντικό να διατηρείται η αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν διαγνωστώ ότι πάσχω από αρτηριακή υπέρταση  ακολουθώ τις οδηγίες του καρδιολόγου μου σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή και τις υγιεινοδιαιτητικές συμβουλές.

-Έλεγχος Λιπιδίων. Κάνω περιοδικό έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και ανάλογα με τον εκτιμώμενο 10-ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο, ορίζεται ο στόχος και αν απαιτηθεί λαμβάνω την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

-Έλεγχος Σακχάρου. Κάνω περιοδικό έλεγχο των επιπέδων στο αίμα και συμβουλεύομαι των θεράποντα ιατρό μου. Αν διαγνωστώ με σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθώ πιστά τις θεραπευτικές οδηγίες.

-Ακούω τα συμπτώματα μου! Ποτέ δεν αγνοώ τα σημάδια που δίνει το σώμα μου, η έγκαιρη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως πόνος στο στήθος ή δύσπνοια  (ιδιαίτερα αν με ξυπνάει μέσα στη νύχτα ή έρχεται κάθε φορά που προσπαθώ να περπατήσω πιο γρήγορα ή σε ανηφόρα), λιποθυμίας ή εύκολης κόπωσης (συγκριτικά με την πρόσφατη φυσική μου κατάσταση) μπορεί να αποβεί σωτήρια!

Ο μήνας ευαισθητοποίησης για την υγεία της καρδιάς είναι μια υπενθύμιση ότι οι επιλογές μας σήμερα διαμορφώνουν το αύριο της καρδιάς. Ας δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία της καρδιάς μας για να γιορτάζουμε τον χτύπο της ζωής που πάλλεται μέσα μας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.