Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση είναι μια σοβαρή χρόνια νόσος που προσβάλει 1 στις 10 γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η αναγνώριση της νόσου δεν είναι πάντα εύκολη. Μια γυναίκα μπορεί να υποφέρει από τα συμπτώματα για πολλά χρόνια μέχρι να γίνει η σωστή διάγνωση.

Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των επιπλοκών που σχετίζονται με την ενδομητρίωση είναι η έγκαιρη διάγνωση. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να μην αγνοούν τα συμπτώματα της νόσου και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική καθοδήγηση.

Γράφει η Ιωάννα Α. Τσουμπού, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, εξειδικευμένη στην εμβρυομητρική ιατρική, στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και στην αντιμετώπιση της παθολογίας του τραχήλου της μήτρας.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια γυναικολογική πάθηση κατά την οποία ιστός από το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι στις ωοθήκες (κύστες ενδομητρίωσης ή ενδομητριώματα ή σοκαλατοειδείς κύστεις), στις σάλπιγγες,  στο περιτόναιο, στο λεπτό ή παχύ έντερο και στην ουροδόχο κύστη.

Οι επιπτώσεις της ενδομητρίωσης

-Η ενδομητρίωση επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα σύλληψης και μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, καθώς συνήθως επηρεάζει την ανατομία και τη λειτουργικότητα των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας δηλ. των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Η παρουσία ενδομητρίωσης συνδέεται επίσης με χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση που δρα αρνητικά στη γονιμότητα.

-Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο κατά την περίοδο και την σεξουαλική επαφή και να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

-Η ενδομητρίωση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχολογία της γυναίκας προκαλώντας αγχώδη διαταραχή ή ακόμη και κατάθλιψη,  λόγω των συμπτωμάτων που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής της.

Μια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση αποτελεί μια συχνή πάθηση που αφορά περίπου 10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ωστόσο, η νόσος δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.

Τα πιο σημαντικά μέσα για τη διάγνωση της πάθησης είναι η λήψη καλού ιστορικού, η κλινική εξέταση, το γυναικολογικό υπερηχογράφημα, οι αιματολογικές εξετάσεις, η λαπαροσκόπηση.

Μην αγνοείτε τα συμπτώματα!

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης διαφέρουν σε κάθε άτομο, χωρίς να είναι λίγες οι γυναίκες που είναι εντελώς ασυμπτωματικές. Η ένταση των συμπτωμάτων της εδνομητρίωσης εξαρτάται κυρίως από του πού βρίσκεται η πάθηση και ποιους ιστούς επηρεάζει.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

-Δυσπαρεύνια (πόνος κατά την σεξουαλική επαφή ή μετά).

-Δυσμηνόρροια (πυελικός πόνος κατά την περίοδο).

-Αιμορραγία μεταξύ της περιόδου.

-Πόνος στην ούρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου.

-Πόνος στην αφόδευση κατά τη διάρκεια της περιόδου όταν υπάρχει ενδομητρίωση στο παχύ έντερο.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης εξαρτάται από τα συμπτώματα της γυναίκας και αποσκοπεί στο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής της. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αναλγητικά, ορμονική θεραπεία, χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική αφαίρεση της ενδομητρίωσης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μείνετε έγκυος, αλλά βελτιώνει τις πιθανότητες. Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας που δεν ανταποκρίνεται στη χειρουργική θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η αντιμετώπιση της πάθησης (φαρμακευτική ή χειρουργική) είναι σημαντικό να γίνεται από έμπειρους γυναικολόγους και σε κάθε περίπτωση οφείλει να είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.