Επαγγελματική αναδοχή, ένας νέος θεσμός για παιδιά ΑμεΑ

Τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η επαγγελματική αναδοχή είναι ένας θεσμός που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον. Όπως έχει διαπιστωθεί, στα δυο χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αναδοχής-Υιοθεσίας, υπάρχει μια δυσκολία στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία σε οικογένειες. Αυτό αφορά στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών αυτών. Με το θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής, διασφαλίζεται από δω και στο εξής σε κάθε επαγγελματία ανάδοχο το κατάλληλο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην φροντίδα του παιδιού που αναλαμβάνει.

«Συνεχίζοντας την εντατική προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση, δημιουργούμε για πρώτη φορά το πλαίσιο, εξασφαλίζουμε την αμοιβή και υποστηρίζουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να γίνουν επαγγελματίες ανάδοχοι και να βρούμε μία οικογένεια για κάθε παιδί», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η απλούστευση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αναδοχής, η θέσπιση του επιδόματος αναδοχής και η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, είχαν ως αποτέλεσμα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια να βγουν 1.120 παιδιά από τα ιδρύματα και να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των αναδοχών. Πλέον, η επαγγελματική αναδοχή αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση.

Όπως υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου, «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να περιορίσουμε και, γιατί όχι, κάποια στιγμή να μηδενίσουμε τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, γιατί κάθε παιδί δικαιούται να μεγαλώνει στην κατάλληλη γι’ αυτό οικογένεια, χωρίς η αναπηρία του να αποτελεί εμπόδιο και η απάντησή μας σε αυτό είναι η επαγγελματική αναδοχή. Γι΄ αυτό και ως Πολιτεία, δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις, ώστε να ενισχύουμε διαρκώς τον θεσμό της αναδοχής, δίνοντας στα παιδιά τη φροντίδα και την αγάπη, που τόσο έχουν ανάγκη».

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία.

Ποια παιδιά αφορά;

Αφορά σε παιδιά με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή ψυχική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της νοητικής ή και αναπτυξιακής αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.

-Ποιοι μπορούν να γίνουν επαγγελματίες ανάδοχοι;

Κατάλληλοι, για να γίνουν ανάδοχοι, είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο παιδί (συγγενική αναδοχή).

 -Πώς μπορεί κάποιος να γίνει επαγγελματίας ανάδοχος;

  • Όποιος επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας ανάδοχος, μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.anynet.gr.
  • Μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, διεξάγεται ενδελεχή κοινωνική έρευνα, για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του υποψήφιου επαγγελματία αναδόχου.
  • Στη συνέχεια, παρακολουθεί εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ανάληψη της φροντίδας παιδιών με αυξημένες ανάγκες.

-Ποια είναι η αμοιβή του επαγγελματία ανάδοχου;

  • Η μηνιαία αμοιβή του επαγγελματία αναδόχου ορίζεται στα 1.561,11 ευρώ και καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
  • Ο επαγγελματίας ανάδοχος λαμβάνει επίσης και οποιαδήποτε άλλη οικονομική υποστήριξη αφορά στο παιδί, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα αναδοχής, αλλά το επίδομα αναπηρίας, που δικαιούται το ίδιο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που «αδειάζουν» τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού μας

Το συνολικό ποσοστό του ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συχνοουρία: που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Οι περισσότεροι την έχετε σίγουρα ακουστά, ενώ κάποιοι από εσάς ίσως να την έχετε ήδη βιώσει. Γνωρίζετε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα;

Αυξημένη Χοληστερόλη: η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας