Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια επίμονη κόπωση;

Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία μας μια επίμονη κόπωση η οποία δεν υποχωρεί και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας; Μας απαντά η Χριστίνα Τσίγαλου MD, PhD, Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος, Επικ. Καθηγήτρια Ιατρικής – Μοριακής Μικροβιολογίας ΔΠΘ.

Για το αίσθημα κούρασης δεν φταίει πάντα το φορτωμένο πρόγραμμα στο γραφείο και στο σπίτι, το εντατικό διάβασμα, οι πολλαπλές υποχρεώσεις ή τα απανωτά ξενύχτια με φίλους. Η επίμονη κόπωση ορισμένες φορές μπορεί να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις όχι και τόσο εμφανείς όπως:

-Ίσως είστε «κρυωμένοι» και δεν το ξέρετε. Πολλές Ιογενείς λοιμώξεις του Αναπνευστικού τέτοια εποχή του χρόνου εκδηλώνονται, μεταξύ των άλλων τυπικών συμπτωμάτων τους, με αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης. Οι πιο σοβαρές από αυτές οφείλονται στους Ιούς της Γρίπης Α&Β. Μια απλή δοκιμασία ταχείας διάγνωσης σε 15 μόλις λεπτά θα το επιβεβαιώσει και θα σας οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

-Ίσως χρειάζεστε λίγο παραπάνω σίδηρο. Η Σιδηροπενική Αναιμία είναι η συχνότερη μορφή αναιμίας. Μια εξέταση γενικής αίματος για προσδιορισμό Αιμοσφαιρίνης (Hb) και Αιματοκρίτη (Ηt) αλλά και συμπληρωματικά η μέτρηση του Σιδήρου και της Φερριτίνης, θέτουν καθοριστική διάγνωση και οδηγούν σε αλλαγή διαιτολογίου ή και έναρξη θεραπευτικής αγωγής.

-Ίσως να φταίει ο θυρεοειδής σας. Ο Υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η κατάσταση στην οποία δεν παράγονται επαρκώς οι ορμόνες από τον θυρεοειδή αδένα στον οργανισμό, εκδηλώνεται τυπικά με συχνό αίσθημα κούρασης, υπνηλία και αύξηση σωματικού βάρους. Μέτρηση των ορμονών TSH, T3, T4 και FT4 αποκαλύπτει το πρόβλημα και οδηγεί στην χορήγηση ανάλογων φαρμάκων.

-Δεν πίνετε αρκετό νερό. Η αφυδάτωση για όσους «ξεχνούν» να πιούν την απαραίτητη ποσότητα νερού εμφανίζεται στο τέλος της ημέρας σαν ήπια κούραση. Μέτρηση των ηλεκτρολυτών του αίματος Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Κάλιο και Νάτριο που συμπαρασύρονται σε διαταραχές των επιπέδων τους από την έλλειψη νερού στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτει την αφυδάτωση και θυμίζει πως η ισορροπημένη πρόσληψη νερού και ιχνοστοιχείων είναι η βάση για την αρμονική λειτουργία του οργανισμού.

Το έχετε παρακάνει με το «junk food». Η κατανάλωση λιπαρών γευμάτων που χαρακτηρίζει συνήθως τον σύγχρονο τρόπο ζωής, συνοδεύεται συχνά από αύξηση σωματικού βάρους, υπερλιπιδαιμία και αίσθημα στέρησης ενέργειας στις καθημερινές δραστηριότητες. Μέτρηση του βάρους σε ζυγαριά αλλά και υπολογισμός του λιπαιμικού προφίλ με Ολική Χοληστερόλη, Τριγλυκερίδια, Καλή Χοληστερόλη(HDL), Κακή Χοληστερόλη(LDL), αλλά και την γ GT, επιβεβαιώνουν την θεμιτή αλλαγή του τρόπου ζωής και την υιοθέτηση υγιεινού διαιτολογίου καθώς και της σωματικής άσκησης στην καθημερινότητα.

-Ίσως τρώτε «λάθος» τροφές τόσο καιρό και δεν το ξέρετε. Η τροφική δυσανεξία κορυφώνει την συμπτωματολογία της μετά την λήψη συγκεκριμένων τροφών. Ο συσχετισμός των συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων η κούραση και η αδυναμία με αυτές τις τροφές, αλλά και η αποκάλυψη των συστατικών που τα επιτείνουν μέσα από τις δοκιμασίες τροφικής δυσανεξίας συντελούν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων.

-Ίσως έχετε Σακχαρώδη Διαβήτη και δεν το γνωρίζετε. Η μυϊκή αδυναμία και η εύκολη κόπωση μπορεί να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Η μέτρηση της τιμής του Σακχάρου Νηστείας στο αίμα, η τιμή της Γλυκοζιωμένης Αιμοσφαιρίνης αλλά και οι Δοκιμασίες Ανοχής στη Γλυκόζη είναι οι εξετάσεις που θέτουν οριστική διάγνωση αλλά και την απόφαση για έναρξη της απαραίτητης φαρμακευτικής αγωγής.

-Ίσως απλά σας λείπουν  βιταμίνες και ήλιος. Η έλλειψη βιταμίνης Β12, απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος εκδηλώνεται με κόπωση, υπνηλία και αδυναμία. Επιπλέον, η έλλειψη της βιταμίνης D από τον οργανισμό σχετίζεται με μη επαρκή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και εμφανίζεται με εύκολη κούραση και εξάντληση. Μέτρηση και των δύο, φανερώνει άμεσα την έλλειψη τους από τον οργανισμό και την ανάγκη να αναπληρωθούν με κατάλληλες τροφές, σκευάσματα ή απλά με λίγο παραπάνω βόλτα τις ηλιόλουστες ημέρες.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.