Δωρεάν υπηρεσία νοµικής υποστήριξης για άτοµα µε άνοια και τους φροντιστές τους

H Εταιρεία Alzheimer Athens, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των ασθενών με άνοια αλλά και την ανάγκη των φροντιστών να λάβουν κάποιες βασικές γνώσεις προκειµένου να µπορέσουν να κατανοήσουν το νοµικό πλαίσιο στο χώρο της άνοιας, προσφέρει δωρεάν υπηρεσία νοµικής υποστήριξης.

Η δωρεάν παροχή της απαραίτητης νομικής καθοδήγησης παρέχεται για τη στήριξη φροντιστών ατόµων με άνοια και αφορά τόσο τα απλά, καθηµερινά ζητήµατα που µπορεί να τους προβληµατίζουν, όσο και τα πιο σύνθετα όπως για παράδειγµα, ο θεσµός της δικαστικής συµπαράστασης και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η συγκεκριµένη δράση παρέχεται σε συνεννόηση µε τους κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και µπορεί να υλοποιηθεί είτε µέσω τηλεφώνου, είτε µέσω εναλλακτικών µορφών επικοινωνίας (viber, skype, zoom κλπ), δύο φορές το µήνα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επέκτασης των δράσεων της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών προς την κατεύθυνση της εξοικείωσης των µελών της µε νοµικά θέµατα που άπτονται της άνοιας, δηµιούργησε μαζί με το δικηγόρο κ. Κωνσταντίνο Πικραµένο ένα νοµικό οδηγό, με τίτλο: «Πρέπει να µιλήσουµε».

Ο οδηγός αυτός αφορά στον προγραµµατισµό περιουσιακών και προσωπικών ζητηµάτων, απευθύνεται σε µη νοµικούς και καλύπτει τα βασικά σηµεία περιουσιακού και προσωπικού προγραµµατισµού.

Όταν µιλάµε για τον προγραµµατισµό περιουσιακών ζητηµάτων, αναφερόµαστε σε ένα συνολικό σχεδιασµό, που περιλαµβάνει, όχι µόνο τις συναλλαγές εν ζωή, αλλά και τη σύνταξη µιας διαθήκης, η οποία θα σέβεται και θα παρακολουθεί τις επιθυµίες του προσώπου για την τύχη της περιουσίας του µετά το θάνατό του.

Εκτός, όμως, από την τακτοποίηση ζητημάτων περιουσιακής φύσης, μεγάλη αξία έχει και ο προγραμματισμός προσωπικών ζητημάτων. Ως παράδειγμα τέτοιου προγραμματισμού σημειώνουμε την πρόβλεψη για τη φροντίδα του προσώπου σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανίκανο να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του.

Συνολικά, ο οδηγός στοχεύει να πληροφορήσει τον αναγνώστη του σχετικά με ζητήματα περιουσιακής και προσωπικής φύσης, ώστε ο τελευταίος να έχει την ευχέρεια να τα ρυθμίσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του και με νομικά έγκυρο τρόπο – αποφεύγοντας, στο μέτρο του δυνατού, μελλοντικά προβλήματα.

Το βιβλίο διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή (e-book) δωρεάν από τις ιστοσελίδες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών  https://bit.ly/43vUycd & https://alzheimerathens.gr/ και των Εκδόσεων Αντ. Ν. Σάκκουλα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 70.13.271.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας Από το «EYES OF LIGHT»

Στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH, υποδεχόμαστε με χαρά μια νέα συνεργασία με το Eyes Of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία.

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer Europe, 1 άτομο στα 20 ηλικίας άνω των 65 ετών θα παρουσιάσει την νόσο ενώ στα άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, ο επιπολασμός είναι 1 στα 1.000 άτομα .

«ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια»: Διαδραστική παράσταση για την εμπειρία του καρκίνου του μαστού

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει την πρώτη site specific performance της με τίτλο «ΠασΠορτ - Μια Αληθινή Περιπέτεια», με επίκεντρο τον καρκίνο του μαστού.