Ευρυαγγίες και κιρσοί: Οι κίνδυνοι που κρύβουν

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα. Η εμφάνισή τους υποδηλώνει την ύπαρξη Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, μιας νόσου που επιδεινώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Το αισθητικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν υπάρχει αμφιβολία γι? αυτό. Πίσω όμως απ? τις αντιαισθητικές «φλεβίτσες» κρύβεται μια δυνητικά σοβάρή νόσος, η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια (ΧΦΑ).  Οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να «προσβληθούν» από την πάθηση αυτή, ενώ τα πρώτα συμπτώματά της μπορεί να εκδηλωθούν από τη νεαρή ηλικία. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε πάνω από το 50 % του πληθυσμού και είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοηθούν, αφού διαφορετικά η κατάσταση θα επιδεινώνεται και θα γίνεται ολοένα και πιο απειλητική για την υγεία. Πριν λοιπόν αναζητήσετε τη λύση του αισθητικού προβλήματος, φροντίστε να αντιμετωπίσετε το οργανικό. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η πάθηση, τόσο καλύτερη θα είναι και η πρόγνωση.

Η «ταυτότητα» της νόσου

Ο όρος χρόνια φλεβική ανεπάρκεια περιγράφει τις αλλοιώσεις που  προκύπτουν στα κάτω άκρα όταν οι φλέβες τους δεν λειτουργούν σωστά. Οι φλέβες αυτές λειτουργούν ως αγωγοί, οι οποίοι μεταφέρουν αίμα από τα πόδια προς την καρδιά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω κάποιων βαλβίδων οι οποίες, ανοίγουν για να επιτρέψουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά και κλείνουν για να εμποδίσουν τη ροή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, οι βαλβίδες αυτές δεν κλείνουν σωστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτρέπεται η παλινδρόμηση του αίματος και έτσι να λιμνάζει στις φλέβες και στους ιστούς, προκαλώντας αλλοιώσεις στα κάτω άκρα. Επειδή το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης, οι φλέβες διευρύνονται, η νόσος επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με αποτελέσματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας  από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 1 στους 8 Έλληνες  ταλαιπωρείται από κιρσούς, ευρυαγγείες, πρησμένα και βαριά πόδια. Το 4% υποφέρει συστηματικά, το 10% έστω και περιστασιακά , ενώ τα συμπτώματα αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Τα πρώτα συμπτώματα

 

Το αίσθημα καψίματος, ο πόνος, το αίσθημα τάσης και βάρους  καθώς επίσης και οι κράμπες στα κάτω άκρα είναι τα πρώτα στάδια της ΧΦΑ. Τα εμφανή συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν  τις γνωστές ευρυαγγίες στο 1ο στάδιο, τους κιρσούς στο 2ο και το πρήξιμο (οίδημα) των ποδιών στο 3ο στάδιο.

Στα πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζονται αρχικά δερματικές αλλοιώσεις  με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος και στη συνέχεια παρουσιάζονται έλκη .

«Ένοχοι» παράγοντες

 

Οι βασικοί προδιαθεσιακοί παράγοντες είναι το DNA καθώς και η αύξηση της ηλικίας και αφορούν και στα δύο φύλα. Η εγκυμοσύνη, ο αριθμός τοκετών, η χρήση αντισυλληπτικών κ.ά. αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί το πρόβλημα στις γυναίκες. Άλλοι προδιαθεσιακοί παράγοντες θεωρούνται η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παρατεταμένη ορθοστασία, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, τα ατυχήματα και ορισμένες χερουργκές επεμβάσεις. Επιπλέον, ενοχοποιούνται οι παθήσεις των αρθρώσεων, η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή καθώς και η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως κορτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες και αντιφλεγμονώδη.

Απαραίτητη η θεραπεία

Από τη στιγμή που ο ειδικός γιατρός θα διαγνώσει φλεβική ανεπάρκεια, συστήνει την αποφυγή των προδιαθεσιακών παραγόντων, όπως απώλεια βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής καθώς και κάποια συντηρητικά μέτρα με στόχο την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν το βάδισμα το κολύμπι, τη χρήση ανατομικών υποδημάτων, τη χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης κ.ά. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να χορηγήσει και φυτικά  σκευάσματα, η πλειονότητα των οποίων χορηγείται με ιατρική συνταγή.

Το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί αντιμετωπίζεται με σκληροθεραπεία (ενέσιμη θεραπεία) ή λέιζερ. Ωστόσο, οι θεραπείες αυτές δεν προλαμβάνουν την εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει αφενός ότι το αισθητικό πρόβλημα θα ξαναπαρουσιαστεί, αφετέρου ότι με την πάροδο του χρόνου η νόσος θα επιδεινώνεται. Σε περίπτωση που η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί, δημιουργούνται φλεβικά έλκη, τα οποία καταστρέφουν την ποιότητα του δέρματος ή σε ακόμα πιο σοβαρές καταστάσεις προκαλούνται θρομβώσεις (το αίμα μέσα στις φλέβες πήζει και έτσι εμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία του), οι οποίες είναι επικίνδυνες  και απειλητικές για την υγεία..

Σε προχωρημένα στάδια η φλεβική ανεπάρκεια αντιμετωπίζεται χειρουργικά είτε με ανοιχτό χειρουργείο (αφαίρεση της φλέβας), είτε λιγότερο επεμβατικά, με τη χρήση λέιζερ.

Tips πρόληψης

  • Κρατάτε τα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματά σας σε κίνηση όσο το δυνατόν περισσότερο στη διάρκεια της ημέρας.
  • Πλύνετε τα πόδια σας κάτω από ένα δυνατό ρεύμα κρύου νερού στο μπάνιο ή στο ντους, τρίβοντας από τους αστραγάλους προς τα επάνω.
  • Ξεκουραστείτε με τα πόδια σας σηκωμένα για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε μέρα.
  • Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τα παπούτσια με άκαμπτες σόλες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".