Φακοί επαφής στα παιδιά: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Σε ποια ηλικία ένα παιδί είναι έτοιμο να φορέσει φακούς επαφής και με ποιες προϋποθέσεις;  Μας απαντά η Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

Εάν σκέφτεστε ως επιλογή για το παιδί σας τους φακούς επαφής, πριν αποφασίσετε, είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός οφθαλμιάτρου για να σας εξηγήσει αναλυτικά όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας απόφασης.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το πότε ένα παιδί θα φορέσει φακούς επαφής. Οι φακοί επαφής έχουν εφαρμοστεί ακόμα και σε μωρά εξαιτίας καταστάσεων του ματιού που υπήρχαν από τη γέννηση τους. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το παιδί να είναι ώριμο και αρκετά συνειδητοποιημένο ώστε να φοράει και να φροντίζει σωστά τους φακούς του.

Ένα παιδί που δεν επιδεικνύει ωριμότητα στο σπίτι και στο σχολείο και χρειάζεται διαρκώς  να του υπενθυμίζετε όλα τα αναγκαία πράγματα που έχει να κάνει (π.χ. να πλύνει τα δόντια του, να κάνει τις σχολικές εργασίες του) ίσως να μην είναι ακόμη έτοιμο να φορέσει φακούς επαφής.

Ποια τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής

-Είναι άνετοι και δεν εμποδίζουν τα παιδιά στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στα αθλήματα και στο παιχνίδι.

-Βοηθούν στην αυτοπεποίθηση του παιδιού όταν αντιμετωπίζει αρνητικά σχόλια στη χρήση των γυαλιών του.

-Επιτρέπουν καλύτερη διόφθαλμη όραση, όταν υπάρχει ανισομετρωπία >3 βαθμούς.

-Σε μεγάλες αμετρωπίες δεν αλλάζει το μέγεθος των ματιών όπως μπορεί να συμβεί κοιτώντας τα πίσω από τους φακούς των γυαλιών.

-Προσφέρουν καλύτερη οπτική από τα γυαλιά, γιατί έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο κ καλύτερη περιφερική όραση.

Τα μειονεκτήματα των φακών επαφής απορρέουν από τη λανθασμένη χρήση τους. Με την σωστή υγιεινή και τον σωστό καθαρισμό οι πιθανότητες για οποιοδήποτε πρόβλημα είναι ελάχιστες.

Συμπερασματικά, η σωστή στιγμή για τη χρήση φακών επαφής από τα παιδιά, δεν καθορίζεται από την ηλικία του παιδιού. Αυτό που κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουν οι γονείς είναι εάν το παιδί μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες υγιεινής και εάν μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα των φακών επαφής. Και σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να πιέσουν τα παιδιά να φορέσουν  φακούς επαφής!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.