Φακοί επαφής στα παιδιά: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;

Σε ποια ηλικία ένα παιδί είναι έτοιμο να φορέσει φακούς επαφής και με ποιες προϋποθέσεις;  Μας απαντά η Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

Εάν σκέφτεστε ως επιλογή για το παιδί σας τους φακούς επαφής, πριν αποφασίσετε, είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός οφθαλμιάτρου για να σας εξηγήσει αναλυτικά όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας απόφασης.

Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας για το πότε ένα παιδί θα φορέσει φακούς επαφής. Οι φακοί επαφής έχουν εφαρμοστεί ακόμα και σε μωρά εξαιτίας καταστάσεων του ματιού που υπήρχαν από τη γέννηση τους. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το παιδί να είναι ώριμο και αρκετά συνειδητοποιημένο ώστε να φοράει και να φροντίζει σωστά τους φακούς του.

Ένα παιδί που δεν επιδεικνύει ωριμότητα στο σπίτι και στο σχολείο και χρειάζεται διαρκώς  να του υπενθυμίζετε όλα τα αναγκαία πράγματα που έχει να κάνει (π.χ. να πλύνει τα δόντια του, να κάνει τις σχολικές εργασίες του) ίσως να μην είναι ακόμη έτοιμο να φορέσει φακούς επαφής.

Ποια τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής

-Είναι άνετοι και δεν εμποδίζουν τα παιδιά στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στα αθλήματα και στο παιχνίδι.

-Βοηθούν στην αυτοπεποίθηση του παιδιού όταν αντιμετωπίζει αρνητικά σχόλια στη χρήση των γυαλιών του.

-Επιτρέπουν καλύτερη διόφθαλμη όραση, όταν υπάρχει ανισομετρωπία >3 βαθμούς.

-Σε μεγάλες αμετρωπίες δεν αλλάζει το μέγεθος των ματιών όπως μπορεί να συμβεί κοιτώντας τα πίσω από τους φακούς των γυαλιών.

-Προσφέρουν καλύτερη οπτική από τα γυαλιά, γιατί έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο κ καλύτερη περιφερική όραση.

Τα μειονεκτήματα των φακών επαφής απορρέουν από τη λανθασμένη χρήση τους. Με την σωστή υγιεινή και τον σωστό καθαρισμό οι πιθανότητες για οποιοδήποτε πρόβλημα είναι ελάχιστες.

Συμπερασματικά, η σωστή στιγμή για τη χρήση φακών επαφής από τα παιδιά, δεν καθορίζεται από την ηλικία του παιδιού. Αυτό που κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουν οι γονείς είναι εάν το παιδί μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες υγιεινής και εάν μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα των φακών επαφής. Και σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να πιέσουν τα παιδιά να φορέσουν  φακούς επαφής!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Φούσκωμα και αέρια στο έντερο: Ποια είναι τα αίτια;

Αν μας ταλαιπωρούν αέρια και φούσκωμα στο έντερο, τότε αυτό είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό μας. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο και τα επόμενα βήματα να τον αντιμετωπίσουμε.

Λεπτοσπείρωση: Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνισή της

Σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης λεπτοσπείρωσης εγκυμονεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα.

Στοματική υγεία και καρκίνος του στόματος: Γιατί είναι αναγκαία η αυτοεξέταση;

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος καίριος ο ρόλος της αυτοεξέτασης είναι καίριος. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία η οποία είναι αναγκαίο να εφαρμόζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα.