Γιατί τρίζω τα δόντια μου όταν κοιμάμαι το βράδυ;

 

Γράφει η Μαρία Σταυροπούλου, Χειρουργός Οδοντίατρος

Αν ξυπνάτε συχνά με πονοκέφαλο και με έντονο πόνο και σφίξιμο στο σαγόνι, τότε πιθανότατα να τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του νυχτερινού σας ύπνου. Λέγοντας τρίξιμο δοντιών ( αλλιώς βρουξισμός ή βρυγμός ) εννοούμε την ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση της κάτω γνάθου που φέρνει σε συνεχή επαφή τα δόντια των δύο γνάθων, τα οποία πιέζονται και προκαλείται τριβή. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10-15% των ενηλίκων τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο.

Το τρίξιμο και σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου –  αλλά και της ημέρας σε κάποιες περιπτώσεις- γίνεται ασυναίσθητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι τρίζουν τα δόντια τους από τον/την σύντροφο που ακούει το θόρυβο από το τρίξιμο τη νύχτα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι πιθανότατα τρίζετε τα δόντια σας. Αυτά είναι οι μυϊκοί πόνοι και το σφίξιμο στην περιοχή του προσώπου και ιδιαίτερα στη γνάθο, ο έντονος πονοκέφαλος, ο πόνος κοντά στο αυτί, ο πονόδοντος, η φθορά στις κοπτικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών και στις μασητικές των οπισθίων, η φθορά σφραγισμάτων δοντιών, η φλεγμονή και σε κάποιες περιπτώσεις η υποχώρηση των ούλων.

Για ποιο λόγο όμως τρίζουμε τα δόντια μας; Αν και δεν είναι απόλυτα γνωστή και κατανοητή η αιτία, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως:

  • Υπερβολικό άγχος, συναισθηματική φόρτιση, κατάθλιψη
  • Ορθοδοντικά και ορθογναθικά προβλήματα
  • Μάσηση μόνο από την μία πλευρά
  • Υπνική άπνοια
  • Κληρονομική προδιάθεση
  • Μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης ή/και αλκοόλ, κάπνισμα
  • Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων ή κατάχρηση ουσιών

Τι να κάνετε αν τρίζετε τα δόντια σας

Εάν εσείς ή οι γύρω σας παρατηρήσετε τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας ή έχετε συχνά πόνο στη γνάθο κατά το ξύπνημα, μην καθυστερήσετε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Εάν διαπιστωθεί ότι πράγματι τρίζετε τα δόντια σας, ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των δοντιών από την τριβή και την πρόληψη της φθοράς τους είναι να φοράτε έναν ειδικό νάρθηκα που θα καλύπτει τα δόντια της άνω γνάθου. Ανάλογα με την εκτίμηση που θα κάνει ο οδοντίατρός σας, θα χρειαστεί να φοράτε τον νάρθηκα για λίγες εβδομάδες ή για κάποιους μήνες. Ο νάρθηκα αυτός, που θα τον φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, όχι μόνο θα προστατεύει τα δόντια σας από την τριβή αλλά θα σας ανακουφίσει και από τους πονοκεφάλους και τους μυϊκούς πόνους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».