Πότε πρέπει να απευθυνθώ στο Γηρίατρο;

Η συμβολή του γηρίατρου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων

Όπως επισημαίνει ο Ειδικός Παθολόγος – Γηρίατρος Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος μιλώντας στο Liveit,gr, ο ρόλος του Γηρίατρου είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι ο ιατρός που, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της υγείας, της λειτουργικότητας, της αυτονομίας και της ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος,

Ειδικός Παθολόγος με Εκπαίδευση στη Γηριατρική, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις Λοιμώξεις,

Διευθυντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής METROPOLITAN GENERAL

https://pathologos-stavropoulos.gr/

 

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική κατάσταση που αφορά όλα τα έμβια όντα. Η γηριατρική είναι η ειδικότητα της ιατρικής που στοχεύει στην ολιστική διαχείριση του υπερήλικα ασθενούς, όπως αυτή διαμορφώνεται λόγω των αναπόφευκτων αλλαγών που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

Οι πυλώνες με τους οποίους ασχολείται η γηριατρική αφορούν αφενός τα κοινά προβλήματα των ενηλίκων ( σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιαγγειακά, υπερλιπιδαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, αιματολογικοί νόσοι, καρκίνοι, λοιμώξεις ), αφετέρου ειδικά προβλήματα ( διαταραχές όρασης, ακοής, ύπνου, πολυφαρμακία, άνοια, κατάθλιψη, οξύ ψυχωτικό σύνδρομο, οστεοπόρωση, πτώσεις, κατακλίσεις, αναπηρίες, υποθρεψία, ακινητοποίηση ).

Η γηριατρική δίνει μεγάλη βαρύτητα στην συναισθηματική, νοητική και κοινωνική κατάσταση του ασθενούς, αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας. Ο ιατρός, αφού συλλέξει το ιστορικό και τη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς, θα λάβει υπόψιν του τη συναισθηματική κατάσταση και το περιβάλλον στο οποίο ζει ώστε να έχει πλήρη εικόνα. Η μελέτη των παραπάνω δεδομένων θα τον βοηθήσουν ώστε να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο.

Σημαντικό βέβαια είναι να αναγνωρίσουμε πότε είναι απαραίτητη η γηριατρική εκτίμηση ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στον υπερήλικα να διατηρήσει την αυτονομία και τη λειτουργικότητα του. Ενδείξεις μπορούν να προκύψουν μετά από:

  • Προληπτικό check up
  • Οξύ παθολογικό πρόβλημα υγείας που αφορά άτομα άνω των 65 ετών
  • Διερεύνηση άνοιας /κατάθλιψης και άλλων γηριατρικών προβλημάτων
  • Μετά από ανασκόπηση φαρμακευτικής αγωγής και αποφυγή πολυφαρμακίας
  • Υποστηρικτική ιατρική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου
  • Εκτίμηση για την λήψη αναισθησίας και την ικανότητα διενέργειας εγχειρήσεως σε ασθενείς άνω των 80 ετών
  • Ενημέρωση συνοδών και των μελών της οικογένειας του ασθενούς

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι καθώς οι υπερήλικες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι περισσότερο ευάλωτοι στη ζέστη, με αποτέλεσμα να είναι συχνά τα φαινόμενα θερμοπληξίας. Επιπλέον, συχνό είναι το φαινόμενο του πνιγμού κατά τη διάρκεια του θαλάσσιου μπάνιου.

Τέλος, συχνά απαιτείται τροποποίηση αρκετών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον ιατρό την εποχή του θέρους, με γνωστότερο παράδειγμα αλλά όχι μοναδικό, τα διουρητικά.

Οφείλουμε λοιπόν  στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας να προσφέρουμε μια ποιότητα ζωής που να τους διατηρήσει λειτουργικούς ως τα βαθιά τους γεράματα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.