Θ. Αγοραστός: «Ο εμβολιασμός έναντι του HPV απαλλάσσει από την επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων»

Από το Μάρτιο του 2022, αποφασίστηκε η επέκταση του εμβολιασμού κατά του ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) και στα αγόρια (για τις ηλικίες 9-18 ετών), με ελάττωση της αρχής του ηλικιακού φάσματος από τα 11 στα 9 έτη, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια, στη χώρα μας, κορίτσια και νεαρές ενήλικες γυναίκες εμβολιάζονται κατά του HPV, και μάλιστα είναι δωρεάν έως την ηλικία των 18 ετών.


Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στην 10η Σύνοδο της Ελληνικής HPV Εταιρείας και τη 2η Διάσκεψη των 131 φορέων υποστήριξης της εφαρμογής της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Μαΐου 2022 διαδικτυακά -με τη συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και άλλων φορέων- εξετάστηκαν τα δεδομένα της χώρας μας στην εξάλειψη του HPV (Human Papilloma Virus–HPV) και εξήχθησαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που αφορούν και στην πρόληψη διάφορων τύπων καρκίνου αλλά και των κονδυλωμάτων για τα οποία ευθύνεται HPV, όπως εξηγεί, μιλώντας στο DailyPharmanews, ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Αγοραστός.

 

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στη δράση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Είναι τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες και ευθύνεται για περισσότερους από 340.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, καταγράφονται 697 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας και 282 θάνατοι από αυτή τη νόσο, σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία (GLOBOCAN 2020-Greece, ICO/IARC, 2021).

Στη χώρα μας, η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι σήμερα -παρότι η Πολιτεία συστήνει από το 2008 τον HPV εμβολιασμό για κορίτσια- δεν είναι ικανοποιητική, επικρατεί έλλειψη ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής του ευρέος κοινού, απουσιάζει ένα οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου των γυναικών και δεν γίνεται επαρκής εφαρμογή των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων στην καθημερινή πρακτική.

Όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) όσο και όλοι σχεδόν οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τον καρκίνο τραχήλου μήτρας ως πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και καλούν τις χώρες να αναπτύξουν εθνικά σχέδια για την εξάλειψή του και την ελάττωση της επίπτωσης και των άλλων HPV– σχετιζόμενων καρκίνων. 

Ποιοι είναι οι HPV– σχετιζόμενοι καρκίνοι

«Η πρώτη πιστοποίηση ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε κάποιο όργανο αφορούσε τον τράχηλο της μήτρας και το πρώτο εμβόλιο είχε στόχο να προφυλάξει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην πορεία, όλα αυτά τα 20 με 30 χρόνια, φάνηκε καθαρά από μελέτες ότι ο ιός δεν προκαλεί καρκίνο μόνο στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και σε άλλα όργανα. Αρχικά, διαπιστώθηκε σύνδεση με καρκίνο του κόλπου και του αιδοίου, καθώς με τη γυναικολογική εξέταση ήταν πιο εύκολο να διαγνωστεί. Αργότερα, πιστοποιήθηκε ότι και στους άντρες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, όπως στο πέος, στον πρωκτό, στο στοματοφάρυγγα και στο λάρυγγα (τα 3 τελευταία είδη καρκίνου αφορούν και τα δύο φύλα, φυσικά).
Στην πορεία των χρόνων, έχει διαπιστωθεί ότι ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα στους άντρες είναι περίπου εξαπλάσιος σε συχνότητα από ό,τι στις γυναίκες και επίσης, σημειώνει μία σημαντικότατη αύξηση τα τελευταία 10 με 20 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το σύστημα Υγείας έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο αριθμό καρκίνων στοματοφάρυγγα από ό,τι καρκίνων του τραχήλου της μήτρας».

Είναι σημαντικό να κάνουν και οι άντρες το εμβόλιο κατά του HPV

«Είναι, πλέον, σαφές ότι ο ιός προκαλεί καρκίνο και στα δύο φύλα, σε διάφορα όργανα, σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα -καθώς έτσι γίνεται η μόλυνση. Υπάρχουν οι υψηλού κινδύνου τύποι του ιού, οι οποίοι είναι αυτοί που προκαλούν τον καρκίνο. Ο ιός έχει πάνω από 200 τύπους. Από αυτούς, περίπου 14 είναι εκείνοι που προκαλούν τον καρκίνο και περίπου 20 άλλοι τύποι είναι αυτοί που προκαλούν τα κονδυλώματα, τα οποία εκδηλώνονται και στα δύο φύλα, δεν έχουν, ωστόσο, σχέση με τον καρκίνο.
Εκτός, λοιπόν, από το ότι ο άντρας μολύνεται εξίσου με τη γυναίκα από τον ιό, κινδυνεύει εξίσου ή σχεδόν εξίσου να πάθει και κονδυλώματα και καρκίνο.

Για αυτό και σε άλλες χώρες, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και πριν από ενάμιση μήνα και στην Ελλάδα, δόθηκε επίσημη οδηγία από την κυβέρνηση να εμβολιάζονται και τα κορίτσια και τα αγόρια.

Αυτό είναι το νόημα του να εμβολιάζονται τα αγόρια: για να προφυλάσσονται οι άντρες από τον ιό, ο οποίος μπορεί να τους προκαλέσει καρκίνο. Και βέβαια, παράλληλα, όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους είναι εμβολιασμένος, τότε προστατεύεται και ο άλλοςΕίναι σημαντικό να κάνουν και οι άντρες το εμβόλιο.
Ο κύριος λόγος που η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκινάει από τα κορίτσια και τα αγόρια, σε μικρή ηλικία είναι ότι όσο πιο μικρό είναι ένα άτομο τόσο πιο υψηλούς τίτλους αντισωμάτων προκαλεί ο εμβολιασμός. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι, συνήθως, δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Άρα, λοιπόν, θα έχουν την πλήρη προστασία μέσω του εμβολιασμού».

Το εμβόλιο απαλλάσσει από την επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων

«Σχετικά με τα κονδυλώματα, έχει πιστοποιηθεί ότι ακόμα και αν έχει κάποιος ήδη εμφανίσει κονδυλώματα, κάνοντας το εμβόλιο έχει να ωφεληθεί και μάλιστα πολύ! Διότι το κύριο χαρακτηριστικό των κονδυλωμάτων είναι ότι υποτροπιάζουν, δηλαδή εκδηλώνονται και (είτε μόνα του είτε μετά από θεραπεία) χάνονται αλλά υποτροπιάζουν συχνά και ξαναβγαίνουν και ξαναβγαίνουν. Εάν κάνει κάποιος το εμβόλιο, δεν θα υπάρξουν υποτροπές, δηλαδή, ουσιαστικά, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μερικών μηνών, θα απαλλαγεί από τα κονδυλώματα!

Για αυτούς τους λόγους το κύριο μήνυμα είναι να εμβολιαστούν οι πάντες!


Ερωτώμενος ο κ. Αγοραστός εάν ο
ι νεαρές γυναίκες που έχουν κάνει παλαιότερα το τετραδύναμο εμβόλιο, είναι χρήσιμο να εμβολιαστούν με το εννεαδύναμο, εξήγησε:

«Το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε, το τετραδύναμο, προφύλασσε από τους 2 πιο επικίνδυνους τύπους για καρκίνο και από τους 2 πιο συχνούς τύπους για κονδυλώματα. Το 9δυναμο εμβόλιο που κυκλοφορεί τώρα πια, προστατεύει από τους δύο τύπους που προκαλούν τα κονδυλώματα και από τους επτά πιο επικίνδυνους τύπους υψηλού κινδύνου (από συνολικά 14) που προκαλούν καρκίνο. Διαφέρει ο βαθμός επικινδυνότητας ανάμεσα στους διάφορους ογκογόνους υποτύπους. Γενικά, συνιστάται, να εμβολιαστούν, γιατί έτσι θα έχουν την κάλυψη έναντι πέντε επιπλέον ογκογόνων τύπων του ιού».

Ο εμβολιασμός μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη 10η Σύνοδο, όσον αφορά στον Προσυμπτωματικό Έλεγχο, παρουσιάστηκε η πρόταση της Ελληνικής HPV Εταιρείας για έλεγχο των γυναικών από 25 έως 65 ετών με HPV DNA testing ανά 5ετία, κατ’ αντιστοιχία με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Π.Ο.Υ.

«Κλείνοντας είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο συνδυασμός του HPV-εμβολιασμού και της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου των γυναικών θα οδηγήσουν στην εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας και στη χώρα μας», κατέληξε ο Καθηγητής Θεόδωρος Αγοραστός.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.