Γονιμότητα: Πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.

Ένα ζευγάρι χωρίς πρόβλημα υπογονιμότητας τεκνοποιεί, εφόσον το επιθυμεί, το αργότερο σε διάστημα ενός έτους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου το 8-10% όλων των ζευγαριών έχουν κάποια μορφή προβλήματος υπογονιμότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι περίπου 50-80 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από υπογονιμότητα.

Ο Χάρης Χηνιάδης, εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για τη διατήρηση και την αύξηση της γονιμότητας.

-Υπολογίστε τον κύκλο σας.

Υπολογίζοντας το κύκλο σας μπορείτε να προβλέψετε ποιες είναι οι γόνιμες ημέρες. Συνήθως είναι 14 ημέρες πριν την περίοδό σας.

-Διατηρείστε φυσιολογικό βάρος.

Έχοντας φυσιολογικό βάρος αυξάνεται η πιθανότητα να έχετε φυσιολογικό κύκλο. Η υπέρβαρες και πολύ αδύνατες γυναίκες έχουν αυξημένα ποσοστά ανωορρηκτικών κύκλων.

-Σταματήστε το κάπνισμα.

Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα γερνάει τις ωοθήκες των γυναικών έως και 10 χρόνια περισσότερο σε σχέση με αυτές που δεν καπνίζουν.

-Μην πίνετε πολύ.

Εκτός του ότι ο αλκοολισμός δεν βοηθά την γονιμότητα, τα ποτά περιέχουν θερμίδες οι οποίες δυσκολεύουν την απώλεια βάρους.

-Μιλήστε με το γυναικολόγο σας.

Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά τη γονιμότητα ή τις σεξουαλικές επαφές, συζητήστε το με το γυναικολόγο σας, ο όποιος είναι σίγουρο ότι μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο από το Google.

-Εμπιστευτείτε το γυναικολόγο σας.

Ο γνωστός πλέον doctor Google που σας συμβουλεύει μετά από 10 λεπτά ψάξιμο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις σπουδές και την εμπειρία ενός ειδικευμένου Γυναικολόγου Αναπαραγωγής.

-Σταματήστε το ρολόι του χρόνου.

Εάν για κοινωνικούς, οικονομικούς, ή επαγγελματικούς λόγους δεν σκοπεύετε να τεκνοποιήσετε μέχρι τα 35 σας χρόνια, καταψύξτε τα ωάρια σας ενόσω ακόμα έχουν χαμηλή πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

-Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι η λύση για όλα.

Μη νομίζετε ότι στα 40 θα μείνετε εύκολα έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα ποσοστά επιτυχίας πέφτουν λόγω της χαμηλής ποιότητας των ωαρίων.

-Τρώτε υγιεινά.

Πριν καταφύγετε στην λύση των βιταμινών σύλληψης, που δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν, διατηρήστε μία ισορροπημένη και φυσιολογική διατροφή.

-Γυμναστείτε, αλλά με μέτρο.

Η γυμναστική ωφελεί στη διατήρηση του σωματικού βάρους και την ψυχολογία, αλλά η υπερβολική γυμναστική μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ωορρηξία/

-Κοιμηθείτε καλά.

Ο ελαττωμένος η διαταραγμένος ύπνος επηρεάζει την παραγωγή ορμονών που συσχετίζονται άμεσα με την γονιμότητα.

-Μείνετε μακριά από εθιστικές ουσίες.

Ακόμα καιοι πιο «αθώες» ουσίες όπως για π.χ. η μαριχουάνα επηρεάζουν την γονιμότητα και την υγεία του κυοφορούμενου εμβρύου.

-Αν προσπαθείτε να συλλάβετε, πάρτε φιλικό οξύ.

Το φιλικό οξύ έχει καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη ανωμαλιών στο έμβρυο εφόσον λαμβάνεται πριν από την σύλληψη.

-Επισκεφτείτε τον/την οδοντίατρο σας.

Η περιοδοντίτιδα, αλλά γενικά η κακή υγιεινή του στόματος μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της εγκυμοσύνης.

-Χρησιμοποιήστε τεστ ωορρηξίας.

Μπορείτε να βρείτε ακριβώς την ημέρα της ωορρηξίας σας χρησιμοποιώντας ένα τεστ ούρων, το οποίο σας δείχνει ποιες μέρες είστε γόνιμη μέσα στον κύκλο.

-Προσοχή στα λιπαντικά.

Δεν είναι όλα τα λιπαντικά ερωτικής επαφής κατάλληλα για σύλληψη. Μερικά περιέχουν σπερματοκτόνες ουσίες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.