Πώς θα ενθαρρύνετε τους γονείς σας να ασκούνται

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα μέρος της καθημερινής τους ζωής. Δείτε πως θα τα καταφέρετε

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες και του άγχους, στη βελτίωση της ισορροπίας και στη μείωση του κινδύνου πτώσεων, στη βελτίωση του ύπνου και στη μείωση των συναισθημάτων κατάθλιψης. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά μπορούν επίσης να ζήσουν καλύτερα – που σημαίνει ότι απολαμβάνουν περισσότερα χρόνια ζωής με λιγότερο πόνο ή αναπηρία.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες επισκέψεις στον γιατρό, περισσότερες νοσηλείες και αυξημένο κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων. Το να ενθαρρύνετε τους ηλικιωμένους στη ζωή σας να ασκούνται μπορεί να μην είναι εύκολο, απεναντίας μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε κάποιον να ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα, αλλά οι ανταμοιβή αξίζει την προσπάθεια.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να ενθαρρύνετε την άσκηση ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες:

Βοηθήστε τους αγαπημένους σας να στοχεύσουν σε έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων, όπως αερόμπικ, προπόνηση δύναμης, ισορροπία και ευελιξία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα στη γειτονιά, άρση βαρών, κηπουρική ή στρέτσινγκ.

Συζητήστε με το γιατρό του ηλικιωμένου πόση και ποιας μορφής δραστηριότητα συνιστάται για την περίπτωσή του και σκεφτείτε τρόπους για να την εφαρμόσετε στην καθημερινή του ζωή.

Οι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης αερόβια άσκηση και δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.

Βοηθήστε τον να αγοράσει τον κατάλληλο ρουχισμό και εξοπλισμό για τις ασκήσεις του.

Θυμηθείτε, πολλές δραστηριότητες δεν απαιτούν ακριβό εξοπλισμό. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν γεμάτα μπουκάλια νερού ως βάρη για προπόνηση ενδυνάμωσης ή να περπατήσουν έξω ή σε ένα εμπορικό κέντρο αντί για διάδρομο γυμναστικής.

Κάντε μαζί του τις αγαπημένες σας δραστηριότητες που σας βοηθούν να κινηθείτε.

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε μαζί; Αν ναι, αυτό είναι πολύ θετικό γιατί όχι μόνο συμβάλλετε στην προώθηση της σωματικής δραστηριότητας του, αλλά  τον βοηθάτε και στην πρόληψη της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.