Ηλικιωμένοι: Πώς να τους ενθαρρύνετε να επισκεφτούν τον γιατρό

Είναι σημαντικό για τα μεγαλύτερης ηλικίας αγαπημένα σας πρόσωπα να κάνουν τακτικές εξετάσεις υγείας και τις αναγκαίες επισκέψεις στο γιατρό.

Η επίσκεψη στο γιατρό ετησίως, και πιθανώς πιο συχνά, ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας τους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για ασθένειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ανησυχιών τους και να βελτιώσουν τις πιθανότητες για αποτελεσματική θεραπεία. Μερικοί ηλικιωμένοι επισκέπτονται το γιατρό τους τακτικά, ενώ άλλοι αποφεύγουν αυτού του είδους τα ραντεβού με κάθε κόστος.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να ενθαρρύνετε τους ηλικιωμένους να επισκεφτούν το γιατρό και να κάνουν τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο της υγείας τους:

  • Ενθαρρύνετέ τους να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους εάν αισθάνονται πόνο ή οποιαδήποτε νέα συμπτώματα.
  • Ρωτήστε για τις επισκέψεις που σκέφτονται να πραγματοποιήσουν ή έχουν προγραμματίσει με το γιατρό ή άλλους ειδικούς λ.χ. τον φυσιοθεραπευτή.
  • Ρωτήστε τους αν έχουν προγραμματίσει τα απαραίτητα ετήσια ραντεβού και προτρέψτε τους να τα σημειώσουν σε ημερολόγιο για να μην τα ξεχάσουν.
  • Αν χρειάζονται βοήθεια για τον προγραμματισμό των ραντεβού προσφερθείτε να τους πάτε εσείς στο ραντεβού ή ακόμα και να πάτε μαζί τους και να κρατήσετε σημειώσεις.
  • Ρωτήστε τους αν έχουν καλή επικοινωνία με το γιατρό τους. Ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις τους;
  • Βοηθήστε τους να διαχειριστούν τα φάρμακα τους εάν χρειάζεται. Βεβαιωθείτε ότι διατηρούν μια τρέχουσα λίστα με τα φάρμακά τους, συμπεριλαμβανομένων των συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τυχόν συμπληρωμάτων διατροφής. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός τους είναι ενήμερος για αυτή τη λίστα.
  • Ενημερώστε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας και ρωτήστε τα αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία του ηλικιωμένου συγγενή σας και αν μπορούν να έχουν και εκείνοι επαφή με το γιατρό, όταν εσείς δεν μπορείτε ή λείπετε κτλ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.