Πώς να πείσετε τους γονείς σας να δεχτούν βοήθεια

Οι γονείς μας που μεγάλωσαν συχνά δυσκολεύονται να δεχτούν βοήθεια από οποιονδήποτε και ειδικά από τα ενήλικα παιδιά τους. Θέλετε το καλύτερο για τους γονείς σας, αλλά τι μπορείτε να κάνετε, όταν αρνούνται να ακούσουν τις ανησυχίες σας ή απορρίπτουν προτάσεις που μπορεί να τους βοηθήσουν; Σας ενθαρρύνουμε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές για να βρείτε αυτή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και την οικογένειά σας.

  1. Παρέχετε λύσεις που τους επιτρέπουν να έχουν τον έλεγχο

Πρέπει να καθορίσετε τη βάση της άρνησης τους να δεχτούν βοήθεια και να παρέχετε εναλλακτικές λύσεις στις οποίες οι γονείς έχουν κάποιο έλεγχο ή επιλογή. Αν λ.χ. δεν επιθυμούν να πάνε σε κάποιο χώρο που θα τους φροντίζει εξετάστε το ενδεχόμενο της βοήθειας στο σπίτι.  Πολλές φορές, υπάρχουν ανείπωτες ανησυχίες, όπως οικονομικά ή ιδιωτικά δεδομένα σχετικά με ιατρικές παθήσεις, που οδηγούν στην άρνηση τους. Προσπαθήστε να τους αφουγκραστείτε και να κατανοήσετε τις αιτίες της αρνητικής τους στάσης. Αν για παράδειγμα ανησυχούν ότι θα χάσουν την ιδιωτικότητά τους με την παρουσία κάποιου ατόμου που θα τους φροντίζει μπορείτε να συζητήσετε λύσεις από κοινού ή να επιλέξετε το άτομο της αρεσκείας τους ορίζοντας και πάλι από κοινού τις ώρες και τα καθήκοντά του.

  1. Δείξτε Ενσυναίσθηση

Οι ηλικιωμένοι γονείς αρνούνται τη βοήθεια για πολλούς λόγους: φόβο για το άγνωστο, θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της ζωής τους, προτιμούν να παραμείνουν ανεξάρτητοι και δεν θέλουν να είναι βάρος για τα ενήλικα παιδιά τους. Ο καλύτερος τρόπος για να δεχτούν οι ηλικιωμένοι γονείς σας τη βοήθεια είναι να την προσφέρετε δείχνοντας ενσυναίσθηση και συμπόνια. Όταν οι ηλικιωμένοι γονείς συνειδητοποιούν ότι οι προσφορές σας για βοήθεια είναι από καρδιάς, και δεν πρόκειται για μια προσπάθεια να τους ελέγξετε ή  να τους περιορίσετε, εκείνοι θα νιώσουν πιο άνετα να αποδεχτούν ή και να ζητήσουν βοήθεια.

  1. Αποδεχτείτε τα δικά σας όρια

Οι ηλικιωμένοι γονείς μπορεί να γίνουν επίμονοι και να αρνούνται πεισματικά τη βοήθεια στο σπίτι. Ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείτε με αυτό και να αποδεχτείτε τα δικά σας όρια. Είναι δύσκολο να βλέπεις ανθρώπους που αγαπάς να είναι καταστροφικοί, αλλά διαφορετικά θα καταλήξετε να γίνετε και εσείς αυτοκαταστροφικοί.

  1. Μείνετε θετικοί

Επιχειρήστε να έχετε θετική επικοινωνία μαζί τους. Μια ειλικρινής συζήτηση μπορεί να βοηθήσει. Μην ανακοινώσετε κάποια απόφαση σας ως τετελεσμένη. Ξεκινήστε το διάλογο με σκοπό να συζητήσετε μαζί και να καταλήξετε σε μια απόφαση που δεν θα νιώσουν ότι ήταν προειλημμένη.

  1. Υποστηρίξτε την Αυτονομία τους

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να αποδεχτούμε είναι ότι οι ηλικιωμένοι που λειτουργούν σχετικά καλά και διαθέτουν ακόμη τις περισσότερες από τις ικανότητές τους και έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις – ακόμα και αυτές που πιστεύουμε ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους. Η δουλειά μας, ως ενήλικα παιδιά τους, είναι να τους υποστηρίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε, να παρουσιάζουμε με αγάπη επιλογές που πρέπει να εξετάσουμε και να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο διαθέσιμοι δίπλα τους.

  1. Να προσέχετε την αντιστροφή του ρόλου τους

Ο γονέας σου δεν αρνείται τη βοήθειά σου. Ίσως δυσκολεύεται με την αντιστροφή ρόλων. Ο γονέας σου ήταν πάντα στο ρόλο να σε βοηθά και να σε φροντίζει ως παιδί του – τώρα οι ρόλοι αντιστρέφονται. Ο άλλος λόγος που μπορεί να αρνηθούν οι γονείς τη βοήθεια είναι ότι στο μυαλό τους ΒΟΗΘΕΙΑ σημαίνει ΑΛΛΑΓΗ. Σας βλέπουν να επιχειρείτε να τους βοηθήσετε, κάτι που πιθανότατα θα αλλάξει τον τρόπο που έκαναν τα πράγματα. Για να τους κάνετε να αποδεχτούν τη βοήθειά σας, μπορείτε να τους πείτε: «ας προσπαθήσουμε» ή «θα προσπαθήσω να βοηθήσω». Αντικαταστήστε τη λέξη «βοήθεια» με τη λέξη «προσπαθώ» και μπορεί να γίνουν πιο δεκτικοί».

  1. Ζητήστε τη βοήθεια επαγγελματιών εάν είναι απαραίτητο

Αν ο γονέας απορρίπτει πραγματικά τη βοήθειά σας, αλλά χρειάζεται πραγματικά βοήθεια, τότε δεν αποκλείεται να καλέσετε τις υπηρεσίες προστασίας ενηλίκων. Η αναζήτηση βοήθειας από επαγγελματίες μπορεί να βοηθήσει και στο πρόβλημα τυχόν κακής σχέσης που έχετε μαζί τους.

  1. Αφήστε τους να νιώθουν ότι παίρνουν αποφάσεις

Μια από τις πιο δύσκολες πραγματικότητες που πρέπει να αποδεχτεί κανείς είναι η εξής: Όλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν κακές επιλογές. Το ότι κάποιος βρίσκεται στα τελευταία στάδια της ζωής δεν σημαίνει ότι του αφαιρούνται τα δικαιώματά του. Κανείς δεν μπορεί να νιώσει μια αίσθηση ανεξαρτησίας την ίδια στιγμή που κάποιος άλλος παίρνει μια απόφαση για αυτόν. Πώς λοιπόν βοηθάτε, καθοδηγείτε και πείθετε τους γονείς σας; Με υπομονή, ευγένεια και δημιουργικότητα. Εργαστείτε για να βρείτε έναν τρόπο με τον οποίο αισθάνονται ότι λαμβάνεται υπόψη η απόφαση τους. Να είστε ανοιχτοί στην βοήθεια των τρίτων/ Ο ηλικιωμένος γονέας σας μπορεί να είναι πιο πρόθυμος να δεχτεί βοήθεια από ένα διαφορετικό μέλος της οικογένειας, έναν γείτονα ή ακόμα και έναν ξένο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.