Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου και δίαιτα Low FODMAPs

Από τον Έκτορα Καππάτο Κουτρούμπα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο BSc, MSc, www.healthierwithektor.gr

Το IBS είναι από τις πιο κοινές λειτουργικές διαταραχές στον πληθυσμό με συχνότερα  συμπτώματα τα αυξημένα αέρια, τα φουσκώματα, το μετεωρισμό και την ύπαρξη κοιλιακού πόνου.  Η δίαιτα Low FODMAPs περιορίζει την συσσώρευση των FODMAPs στο παχύ έντερο δηλαδή της τροφής των βακτηρίων που παράγουν τα αέρια στο γαστρεντερικό μας με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση βελτίωση στα φουσκώματα και τον μετεωρισμό σε έως και στο 75% των περιπτώσεων. Η δίαιτα αυτή πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο σε τρείς φάσεις διότι στοχεύουμε  στο να ανακαλύψουμε ποια τρόφιμα προκαλούν τα περισσότερα συμπτώματα και μέχρι ποια ποσότητα της κάθε κατηγορίας FODMAPs μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να υπάρξουν συμπτώματα.

Παράδειγμα  Τα όσπρια είναι πλούσια σε FODMAPs και θεωρείται ως ένα από τα τρόφιμα τα οποία προκαλούν φουσκώματα και μετεωρισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν φτιάχνουν όσπρια θα φάνε μεσημέρι και βράδυ 2 μεγάλες μερίδες.  Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα καταναλώσουν μαζεμένα τεράστια ποσότητα FODMAPs μέσα σε μια μέρα. Η απλή εναλλαγή των οσπρίων σε διαφορετική μορφή όπως το φακόρυζο το οποίο έχει λιγότερη ποσότητα FODMAP και ο περιορισμός  της ποσότητας του οσπρίου, μόνο στο μεσημεριανό μπορεί να μηδενίσει τα φουσκώματα και τα αέρια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: 12 Σημαντικές ερωτήσεις για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού. Συνεπώς ο ορισμός του υποδηλώνει ότι δε θεραπεύεται. Χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία.

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.