Κρίση Ημικρανίας: Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Η ημικρανία είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νευρολόγοι. Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κρίσεις κεφαλαλγίας, μέτριας ή μεγαλύτερης έντασης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την ημικρανία στις σημαντικότερες παθήσεις, όσον αφορά την διαταραχή λειτουργικότητας που μπορεί να προκαλέσουν τους πάσχοντες, και αναμφίβολα η χρόνια ημικρανία διαθέτει όλα τα στοιχεία για να διεκδικήσει τα πρωτεία στην θλιβερή αυτή διάκριση.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, ασθενείς με χρόνια ημικρανία δηλώνουν δυσκολίες στην επαγγελματική τους ζωή, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και στην παραίτηση ή την απώλεια της εργασίας ενώ αντίστοιχα διαταραγμένη είναι η κοινωνική αλλά και προσωπική ζωή.

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από ημικρανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 10 στους 100 ανθρώπους πάσχουν από ημικρανία. Στις γυναίκες τα ποσοστά είναι υψηλότερα, καθώς περίπου 20 γυναίκες στις 100 υποφέρουν από τα εξουθενωτικά συμπτώματα της ημικρανίας.

Η κρίση ημικρανίας εκδηλώνεται σε κάθε άτομο με διαφορετικά συμπτώματα. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα προειδοποιητικά συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά μιας επερχόμενης κρίσης ημικρανίας. Αυτά είναι:

-Χασμουρητό

-Υγρά μάτια, πόνος στα μάτια

-Ευαισθησία στους ήχους

-Αυχεναλγία / δυσκαμψία

-Ευαισθησία στις μυρωδιές

-Αλλαγές διάθεσης

-Λαχτάρα για φαγητό, πείνα

-Μούδιασμα/μυρμήγκιασμα

-Διαταραχές όρασης

-Ναυτία

-Αύρες

-Ευαισθησία στα φώτα

-Κρύα μύτη

-Κούραση

Άλλα συμπτώματα, όχι συχνά αναφερόμενα, είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, η μπερδεμένη ομιλία, ο λόξυγγας, η εφίδρωση, η γεύση μετάλλου, η συχνή ούρηση, ο πόνος στη γνάθο, η καταρροή/πίεση κόλπων, η δίψα, ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, το τρέμουλο των χεριών και η μυϊκή σύσφιξη.

Η θεραπεία των ημικρανιών εξαρτάται από τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων και από τα δευτερεύοντα συμπτώματα. Η κατάλληλη προσέγγιση από έμπειρο Νευρολόγο στα Ειδικά Ιατρεία Κεφαλαλγίας προσφέρει λύσεις και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Asthma Control Test: Πόσο σωστά διαχειρίζεστε το άσθμα σας;

Μέσα από την εφαρμογή ενός απλού τεστ μπορείτε να διαπιστώσετε εσείς και ο γιατρός σας, εάν τα συμπτώματα του άσθματός σας είναι καλά ελεγχόμενα.

Χρόνιος πόνος: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η διαχείρισή του;

Η φροντίδα όσων πονάνε καθημερινά πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής κατάστασης τους, όχι στην πλήρη εξαφάνιση του πόνου, στόχος που δεν είναι ποτέ ρεαλιστικός.

Ρευματικό νόσημα και εργασία: Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τους περιορισμούς της νόσου;

Εάν έχετε κάποιο ρευματικό νόσημα, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πώς μπορείτε να εργάζεστε και να συνεχίζετε την καριέρα σας παρά τους λειτουργικούς περιορισμούς της νόσου.