Πόνος και ενοχλήσεις στο στομάχι: Οι 11 πιθανότερες αιτίες

Οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι δυσάρεστες, προκαλούν άγχος και αποτελούν μια συχνή αιτία επίσκεψης στο γιατρό. Που οφείλονται και ποιες παθήσεις μπορεί να «κρύβονται» πίσω από έναν επίμονο πόνο στο στομάχι;

Μας απαντά ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, MD, PhD, Γαστρεντερολόγος.

Οι κυριότερες αιτίες για τους πόνους και τις ενοχλήσεις στο στομάχι είναι:

 1. Η δυσανεξία στην λακτόζη ή στη γλουτένη

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από δυσανεξία στην λακτόζη και στη γλουτένη, ουσίες που βρίσκονται στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αντίστοιχα. Αρκεί ένα τεστ για να εξακριβώσετε αν όντως έχετε δυσανεξία στις ουσίες αυτές.

 1. Η τροφική δηλητηρίαση

Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία στομαχόπονου. Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν αναπτύξει βακτήρια και μικροοργανισμούς, κυρίως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, μπορεί να αποβεί μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και γι΄αυτό το λόγο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

 1. Το άγχος, το στρες, η κατάθλιψη

Και οι τρεις αυτοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση έντονων πόνων στη κοιλιακή χώρα, καθώς και για την απρόσμενη απώλεια βάρους αλλά και όρεξης. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν τότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή. Ιδιαίτερα βοηθητικό για σας θα είναι να μάθετε να ελέγχετε καλύτερα το άγχος σας.

 1. Η σκωληκοειδίτιδα

Ο οξύς και ξαφνικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από την σκωληκοειδίτιδα, πολλές φορές μπορεί να παρερμηνευτεί και ως έντονος στομαχόπονος. Η έγκαιρη διάγνωση στην περίπτωση αυτή πραγματικά σώζει ζωές, καθώς μια σκωληκοειδίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα μπορεί να εξελιχθεί σε περιτονίτιδα και να απειλήσει τη ζωή του πάσχοντα.

 1. Οι παρενέργειες φαρμάκων

Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, τότε ο πόνος στο στομάχι μπορεί να είναι μια παρενέργεια από τα σκευάσματα που σας χορήγησε ο θεράπων ιατρός σας. Τα αναλγητικά, τα αντιπυρετικά και τα αντιφλεγμονώδη, καθώς και φάρμακα που εμποδίζουν την οστεοπόρωση, έχουν την τάση να προκαλούν πρήξιμο και ενδεχομένως πόνο στο στομάχι.

 1. Το έλκος

Οι ασθενείς που πάσχουν από στομαχικό έλκος είναι δυστυχώς συνηθισμένοι σε πόνους στο στομάχι, κυρίως μετά από γεύματα. Μόνη λύση που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η προσεγμένη διατροφή.

 1. Η ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση, εκτός από την υπογονιμότητα που προκαλεί, ευθύνεται πολλές φορές και για τον πόνο στο στομάχι της γυναίκας.

 1. Οι φλεγμονώδεις εντερικές ασθένειες

Οι ασθένειες αυτές μπορεί να εμφανισθούν τόσο στο παχύ, όσο και στο λεπτό έντερο και να έχουν άσχημη εξέλιξη. Έντονοι πόνοι, διάρροια και ακατάσχετη αιμορραγία πρέπει να σας κινητοποιήσουν για να δράσετε αμέσως.

 1. Ο καρκίνος

Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο ενδεχόμενο όμως,  σπανίως, ο πόνος στο στομάχι μπορεί να υποδηλώνει και κάποια μορφή καρκίνου στο συκώτι, στο στομάχι, ή στις ωοθήκες και -δυστυχώς-  ακόμη και καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Μαζί με τον έντονο πόνο, εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, έμετοι και αλλαγή στις ώρες και στις ποσότητες των εκκενώσεων.

 1. Τα παράσιτα

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη παρασίτων αλλά τα πιο κοινά μπορεί να τα «κολλήσετε» από κολύμπι σε λίμνη ή πισίνα ή από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Άλλα είδη παρασίτων μπορεί να σας… επισκεφθούν λόγω μισοψημένου ή μολυσμένου φαγητού.

 1. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αποτελεί διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα,  παρατηρείται στο 20% των ενηλίκων και πρέπει να ελέγχεται άμεσα από γαστρεντερολόγο, καθώς μπορεί να υποκρύπτει κάποια σοβαρή οργανική νόσο. Ενοχλήσεις στο έντερο που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό και κοιλιακό άλγος απαιτούν ιατρική περίθαλψη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Η διατροφή στην ελληνική τέχνη»: Δωρεάν ξενάγηση για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια στο Μουσείο Μπενάκη

Στο πλαίσιο των δράσεων «Ώρα για Μουσείο», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει για τους επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια διαδραστική έκθεση με θέμα «Η διατροφή στην ελληνική τέχνη». Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Athens και την υπoστήριξη του Δειπνοσοφιστήριον Catering.

Κατακράτηση υγρών: 10 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Ορισμένες απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, εφόσον δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση

«Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία»: Εικαστική έκθεση με έργα μαθητών

Άνοιξε τις πόρτες της στην Αθήνα η εικαστική έκθεση με θέμα «Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σχολείων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης 2024 της Μαθητικής Εκστρατείας της ActionAid.