Ινστιτούτο Prolepsis: Δωρεάν υγιεινά γεύματα σε σχολεία ευπαθών περιοχών

Σημαντική βοήθεια σε μαθητές που φοιτούν σε 194 σχολεία ευπαθών περιοχών παρείχε και φέτος, για 12η σχολική χρονιά, το Ινστιτούτο Prolepsis μέσω του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 7.816 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-23, διατέθηκαν συνολικά 636.423 γεύματα, που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν: 220.596 συσκευασίες γάλακτος, 124.444 συσκευασίες γιαουρτιού και 636.423 φρούτα εποχής.

Το Ινστιτούτο Prolepsis θα βρίσκεται και τη νέα σχολική χρονιά δίπλα σε μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη, με στόχο να μηδενιστεί η πείνα στα σχολεία. Ήδη, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση του Προγράμματος τη νέα σχολική χρονιά, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη για χιλιάδες οικογένειες.

Με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία τον Μάιο 2023, το 32,2% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Παράλληλα, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, που αφορά παιδιά 0-17 ετών είναι υψηλότερος σε σχέση με αυτόν των ενηλίκων και αγγίζει το 28,1%.

Το υγιεινό γεύμα που προσφέρεται δωρεάν, κάθε μέρα πριν τις 10 π.μ. σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, καλύπτει μία σημαντική ανάγκη για μαθητές που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Επίσης, το ίδιο το Πρόγραμμα ενθαρρύνει τους μαθητές να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενισχύει τη συλλογικότητα, ενώ η κατανάλωση του γεύματος στο ξεκίνημα της σχολικής μέρας βοηθάει στη συγκέντρωσή τους στην τάξη.

Τα διαιτολόγια σχεδιάζονται από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis με στόχο να καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών και να διασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη των μαθητών. Όλα τα γεύματα του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ παρασκευάζονται αποκλειστικά με παρθένο/έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και δεν περιέχουν καθόλου trans λιπαρά. Έχουν εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και πρόσθετα σάκχαρα, ενώ δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά και τεχνητά πρόσθετα.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2022-23 από το Ινστιτούτο Prolepsis με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ιδιώτες, Ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο για να υποστηρίξουν το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ και να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του προγράμματος και του Ινστιτούτου, ή να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιάννη Κουτελίδα στο 210-6255700 (εσωτ. 119).

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Prolepsis 

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».