Πως μπορώ να προστατευτώ από την ηπατίτιδα

Στην Ελλάδα περισσότερα από 400.000 άτομα πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Η ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή του ήπατος. Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια ανάλογα με το εάν διαρκεί λιγότερο ή περισσότερο από έξι μήνες.

Η οξεία ιογενής ηπατίτιδα προκαλείται κυρίως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α και Ε και συνήθως ο οργανισμός μας τη θεραπεύει από μόνος του χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Οι ιοί που προκαλούν χρόνια ιογενή ηπατίτιδα είναι οι ιοί της ηπατίτιδας Β, C και D και αν αυτή αφεθεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Κάθε χρόνο σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από ιογενή ηπατίτιδα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότερα από 400.000 άτομα πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα “σιωπηλή νόσο” και αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα.

Στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η μείωση κατά 95% των νέων μολύνσεων για την ηπατίτιδα Β και μείωση 80% για την ηπατίτιδα C, καθώς και μείωση κατά 65% των θανάτων και από τους δύο τύπους.

Μέτρα προστασίας από την ιογενή ηπατίτιδα

Το ήπαρ (ή συκώτι) είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό όργανο για τον οργανισμό καθώς εκτελεί περίπου 500 διαφορετικές λειτουργίες και δέχεται περίπου το 15% της συνολικής παροχής αίματος στο σώμα.

Παγκοσμίως από την ιατρική κοινότητα δίνεται προτεραιότητα στην εξάλειψη των λοιμώξεων από ηπατίτιδα B και C, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατίτιδα με αυξημένο κίνδυνο κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συστήνει στο κοινό να τηρεί οπωσδήποτε τις παρακάτω βασικές συνθήκες υγιεινής και πρόληψης  για την αποτελεσματική προστασία του από την ιογενή ηπατίτιδα:

-Κάντε ασφαλές σεξ!

Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού σεξ.

-Τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις  οι οδοντόβουρτσες, οι νυχοκόπτες, οι ξυριστικές μηχανές και άλλα αντικείμενα προσωπικής φροντίδας μπορούν να μεταδώσουν την ηπατίτιδα Β ή C, οπότε μην δανειστείτε ή μη μοιράζεστε αυτά τα αντικείμενα. Να πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας.

-Να είστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους των ναρκωτικών.

Ορισμένα παράνομα ναρκωτικά και οι χημικές ουσίες με τις οποίες αναμειγνύονται μπορεί να είναι τοξικές για το ήπαρ. Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών με κοινή χρήση βελόνας είναι επίσης γνωστή για τη μετάδοση της ηπατίτιδας Β και C. Εάν κάνετε χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών να είστε προσεκτικοί σε όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν βελόνες.

-Προσοχή σε Τattoo και Piercing.

Είναι σημαντικό να φροντίσετε να βρείτε ένα studioστην οποία τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής και αποστείρωσης.

-Φροντίστε το συκώτι σας!

Εάν ο γιατρός που σας παρακολουθεί διαγνώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σας, ζητήστε να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό γιατρό (ηπατολόγο). Μπορεί να αισθάνεστε υγιής, αλλά τα σημάδια και τα συμπτώματα της ηπατικής νόσου και της ηπατίτιδας δεν είναι πάντοτε παρόντα και διαλανθάνουν προσοχής.

-Προσοχή στο αλκοόλ!

Η λογική κατανάλωση αλκοόλ είναι ζωτικής σημασίας για το συκώτι σας αλλά και για τη γενικότερη υγεία σας. Αποφύγετε την καθημερινή αλλά και τη  βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

-Προγραμματίστε ιατρικές εξετάσεις.

Η τακτική εξέταση σας βοηθάει να κρατάτε τον εαυτό σας και τον/τους σύντροφους σας υγιείς.Υποβληθείτε σε έλεγχο για την ανίχνευση της ηπατίτιδας C αν είστε γεννημένοι στο διάστημα 1945-1980 ή έχετε χρησιμοποιήσει ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες.

 -Περιορίστε ή σταματήστε το κάπνισμα.

Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να ενισχύσει τις τοξικές επιδράσεις που έχουν κάποια φάρμακα (π.χ. η παρακεταμόλη) στο ήπαρ.

-Εμβολιαστείτε!

O εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο μέτρο πρόληψης για την ηπατίτιδα Α και Β.Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Α και Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της.

Γενικά μέτρα πρόληψη για ένα υγιές συκώτι

-Διατηρήστε ένα υγιές και σωστό βάρος και αποφύγετε τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Αν έχετε κοιλιακή παχυσαρκία, τότε είστε επιρρεπής στην εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία συχνά οδηγεί σε λιπώδη ηπατική νόσο. Μετρήστε τη περίμετρο της μέσης σας και κρατήστε την σε υγιή όρια. Οι άνδρες πρέπει να διατηρούν μια περίμετρο μέσης μικρότερη από 102cm, ενώ οι γυναίκες μικρότερη από 88cm. Η άσκηση και η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ανόργανα άλατα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και ήπαρ.

-Περιορίστε την πρόσληψη λίπους.

Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα (υπερλιπιδαιμία) και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (υπερχοληστερολαιμία) είναι συνηθισμένες αιτίες της λιπώδους διήθησης του ήπατος. Κρατήστε τα επίπεδα σας χαμηλά διατηρώντας χαμηλή την πρόσληψη λίπους. Και από τα λίγα λίπη που τρώτε, βεβαιωθείτε ότι είναι ακόρεστα (πολυ- και μονοακόρεστα λίπη).

-Καθιερώστε ένα τακτικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης.

Η άσκηση μπορεί ακόμα να αποτρέψει ή και να αναστρέψει τη λιπώδη ηπατική νόσο.Ξεκινήστε με ήπια άσκηση και σιγά-σιγά δημιουργήστε μια ρουτίνα. Το ιδανικό είναι να ασκείστε τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.

Που μπορείτε να ενημερωθείτε για την ηπατίτιδα

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ( https://helpa-prometheus.gr/ ) παρέχει υποστήριξη και ενημέρωση στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος.

Το Τμήμα Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία για την ηπατίτιδα στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο  http://www.eody.gov.gr

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.