Λιπαρά, ξεχωρίστε τα καλά από τα κακά

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Οι περισσότεροι συχνά «καταδικάζουμε» τα λιπαρά και τα αφαιρούμε από τη διατροφή μας αφού θεωρούμε ότι αυτά είναι τα μόνα υπεύθυνα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι μια λάθος κίνηση γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα λιπαρά είναι βασικά συστατικά της μεμβράνης των κυττάρων μας, συμβάλλουν στη μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών αλλά αποτελούν καταλύτες πολλών άλλων διεργασιών στον οργανισμό μας.

Σε πρόσκληση της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΑΝΤ1 97,2Fm, που αποδέχτηκα με μεγάλη μου χαρά, μίλησα για τα «καλά» και τα «κακά» λιπαρά στη διατροφή μας.

Κορεσμένα λιπαρά

Πιο συγκεκριμένα εξήγησα πως τα λιπαρά που πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας είναι τα κορεσμένα, που βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας στο βούτυρο και στα τηγανιτά τρόφιμα. Αυτά τα λιπαρά έχει βρεθεί πως είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα

Αντίθετα τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο έχουν θετική επίδραση στη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου.

Trans λιπαρά

Τα trans λιπαρά όχι μόνο προκαλούν αύξηση χοληστερόλης, αλλά μειώνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL). Τέτοια λιπαρά υπάρχουν στα γλυκά, στο βούτυρο και στα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτά μπορείτε να ακούσετε στο απόσπασμα από την ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm, όπου μίλησα για τα βλαβερά trans λιπαρά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μην μένεις μόνος. Συνδέσου!»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με την χρόνια αυτή νόσο. 

«Δεν καπνίζω, επιλέγω τη Ζωή!»: Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα: «Αντικαπνιστική εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή!».

Δήμος Αμαρουσίου: Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελπίδα σε Δύσκολους Καιρούς» με ψηφιδωτά από ληγμένα χάπια

Τα έργα της Έκθεση, τα οποία θα εκτεθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο Μαρούσι, αποτελούν μια πρωτότυπη εικαστική δραστηριότητα καθώς είναι φτιαγμένα από χιλιάδες ληγμένα χάπια και κάψουλες.