Ποια είναι η καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία;

Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας πότε «γερνά»;

Στη σύγχρονη κοινωνία όπου οι γυναίκες εργάζονται και διεκδικούν μια επιτυχημένη καριέρα, συχνά καθυστερούν την τεκνοποίηση. Οι περισσότερες πιστεύουν πως εφόσον έχουν περίοδο-δηλαδή μέχρι τα 50- μπορούν και να κάνουν παιδιά. Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης, εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Μια γυναίκα γεννιέται με ένα σημαντικό αριθμό ωαρίων τα οποία δεν αναπαράγονται, αλλά ωριμάζουν κάθε μήνα. Συγκεκριμένα σε κάθε περίοδο μιας γυναίκας μερικές δεκάδες ωάρια προσπαθούν να ωριμάσουν, αλλά μόνο ένα τα καταφέρνει. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους εξαντλείται με γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Τα ωάρια δηλαδή μιας γυναίκας 40 ετών έχουν ηλικία μεγαλύτερη από την ίδια γιατί δημιουργήθηκαν ενόσω αυτή ήταν ακόμα έμβρυο. Με λίγα λόγια είναι γερασμένα και έχουν μικρές πιθανότητες να γονιμοποιηθούν. Ακόμα όμως κι όταν αυτό συμβεί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να υπάρχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες-σύνδρομο Down κλπ.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η καλύτερη αναπαραγωγική ηλικία είναι μεταξύ 21-35 ετών. Μετά τα 35 χρόνια ξεκινάει η σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας των ωαρίων , μέχρι και τα 44-45 όπου και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συλλάβει μια γυναίκα. Ειδικά μετά τα 38 χρόνια παρατηρούμε και σημαντική μείωση του αριθμού των ωαρίων που παράγει μια γυναίκα ακόμα και με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πρακτικά λοιπόν θα συμβουλεύαμε τις γυναίκες να έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των γυναικών (περισσότερες από 85%) συλλαμβάνουν χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Με λίγα λόγια είναι καλή και φρόνιμη η τεκνοποίηση πριν από τα 35, αλλά δεν πρέπει οι γυναίκες να θεωρούν ότι αν δεν τα καταφέρουν μέχρι αυτήν την ηλικία θα έχουν οπωσδήποτε πρόβλημα. Αν πάλι συνυπάρχουν και κοινωνικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να τεκνοποιήσουν –π.χ. δεν έχουν σύντροφο-τότε μπορούν με πολύ απλή διαδικασία να καταφύγουν στην κατάψυξη ωαρίων για να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.