Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Ποιες είναι οι πιο συχνές δερματικές παθήσεις που εμφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πως μπορούμε να προστατεύσουμε το δέρμα μας; Μας απαντά ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Νίκος Αποστολάκης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το δέρμα μας είναι περισσότερο ευάλωτο σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις συνθήκες που επικρατούν(ζέστη, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, υγρασία) καθώς και με την πλημμελή προστασία που του προσφέρουμε.

Οι πιο συχνές παθήσεις του καλοκαιριού είναι:

-Λοιμώξεις του δέρματος όπως, μυκητιασικές (ποικιλόχρους πιτυρίαση, ονυχομυκητιάσεις, καντιντίαση), ιογενείς (μυρμηκίες, μολυσματική τέρμινθος), βακτηριακές (μολυσματικό κηρίο) κ.ά.

-Δερματίτιδες όπως, φωτοδερματιτίδες, φυτοφωτοδερματιτίδες,δερματίτιδες εξ επαφής κ.ά.

-Εγκαύματα.

-Δήγματα εντόμων με πιθανές τοπικές η συστηματικές αντιδράσεις.

-Δυσχρωμίες (μέλασμα).

-Επιδείνωση παθήσεων του δέρματος (ροδόχρους νόσος, δερματικός λύκος κ.ά).

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την μακροχρόνια αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα τη φωτογήρανση καθώς και την ανάπτυξη προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών στο δέρμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την προστασία του δέρματος το καλοκαίρι:

-Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

-Αντιηλιακή προστασία με υψηλό δείκτη προστασίας.

-Συχνή ενυδάτωση του δέρματος.

-Προτιμάμε σκουρόχρωμα ρούχα με μακριά μανίκια, πλατύγυρα καπέλα και γυαλιά ηλίου.

-Αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλυτοι στην άμμο και σε πισίνες.

Τέλος, αναζητούμε τη συμβουλή του δερματολόγου μας για την ορθότερη αντιμετώπιση του προβλήματος μας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.