Καρκίνος λεπτού εντέρου: αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα

Ο καρκίνος του λεπτού εντέρου είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 2% των συνολικών καρκίνων που εντοπίζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Συχνά τα συμπτώματα του είναι ασαφή με αποτέλεσμα η νόσος να παραμένει αδιάγνωστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του καρκίνου του λεπτού εντέρου που όταν εκδηλωθούν θα πρέπει να μας οδηγήσουν  άμεσα στο γιατρό; Μας απαντά ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καρκίνος λεπτού εντέρου είναι μία σπάνια μορφή κακοήθους νεοπλασίας, που συνήθως προκαλεί συμπτώματα σε προχωρημένα στάδια, όταν η αντιμετώπιση είναι πιο δύσκολη. Το λεπτό έντερο βρίσκεται μεταξύ του στομάχου και του παχέος εντέρου. Αποτελεί πάνω από το 70% του μήκους του πεπτικού σωλήνα (φτάνει τα 6 μέτρα) και το 90% της επιφάνειάς του.

Το μήκος και η βλεννογόνια επιφάνεια του λεπτού εντέρου εξυπηρετούν τις βασικές λειτουργίες του, δηλαδή την παραγωγή ουσιών για την πέψη των τροφών και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που προκύπτουν από την πέψη.

Ο καρκίνος στο λεπτό έντερο έχει γνωστή συσχέτιση με τη νόσο Crohn, την κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) και το σύνδρομο της οικογενούς πολυποδίασης. Προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται η κατανάλωση αλκοόλ, παστών τροφίμων, καπνιστών τροφίμων, λευκής ζάχαρης και, ειδικά σε ασθενείς με AIDS, η ανοσοκαταστολή.

Οι κύριοι τύποι καρκίνων του λεπτού εντέρου είναι τα αδενοκαρκινώματα, τα σαρκώματα, τα καρκινοειδή, τα λεμφώματα και τα μεταστατικά νεοπλάσματα. Οι πρωτοπαθείς όγκοι του λεπτού εντέρου είναι εξαιρετικώς ασυνήθεις και σπανίως διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια. Η νόσος γίνεται συνήθως κλινικώς εμφανής σε προχωρημένα στάδια, οπότε η οποιαδήποτε θεραπευτική αντιμετώπιση δίνει φτωχά αποτελέσματα.

Και σε αυτή την μορφή καρκίνου η έγκαιρη διάγνωση είναι καίριας σημασίας. Αυτό κάνει ιδιαίτερα σημαντικό το να μπορούμε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος στο λεπτό έντερο, Αυτά μπορεί να είναι:

-Διάχυτος κοιλιακός πόνος

-Ψηλαφητή μάζα (σύμπτωμα που παρατηρείται στο 25% των ασθενών)

-Αιμορραγία από το ορθό (ανευρίσκεται στο 3-76% των περιπτώσεων). Μπορεί να εκδηλωθεί ως μέλαινα κένωση (μαύρα κόπρανα), ως μαζική αιμορραγία ή αντιθέτως ως μικροσκοπική απώλεια αίματος με τα κόπρ να που οδηγεί σε αναιμία

-Εμφάνιση κλινικής εικόνας οξείας κοιλίας (οδηγεί στην ανακάλυψη του όγκου πριν προκληθούν μεταστάσεις)

-Εμφάνιση ίκτερου (είναι συχνή σε καρκινώματα του δωδεκαδακτύλου).

Η χειρουργική εκτομή είναι μονόδρομος για τη θεραπεία του καρκίνου στο λεπτό έντερο. Αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που φέρει τον όγκο και γειτονικές δομές, σε περίπτωση που διηθούνται. Τα τελευταία χρόνια η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος επιτρέπει την πραγματοποίηση σχεδόν κάθε τύπου επέμβασης στο λεπτό έντερο με το ρομποτικό σύστημα da Vinci. Τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή: ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» διοργανώνει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον καρκίνο του μαστού «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω».

Οι 12  χρυσοί κανόνες της στοματικής υγιεινής 

Η πρόληψη των νόσων του στόµατος µπορεί να επιτευχθεί σε µεγάλο βαθµό υιοθετώντας σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής.

Πώς γίνεται η εξέταση ενός παιδιού από τον ψυχολόγο;

Η ψυχολογική αξιολόγηση του παιδιού ή του εφήβου γίνεται από έμπειρους ψυχολόγους οι οποίοι μέσω του παιχνιδιού, του ιχνογραφήματος...