Δυσάρεστα γεγονότα: η ειδική διαχείριση τους για τα άτομα με άνοια

 Η τραγική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών απαιτεί μια ειδική διαχείριση για τα άτομα με άνοια, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επηρεαστούν από την σφοδρότητα των συμβάντων και των εικόνων. Πως πρέπει επομένως να διαχειριζόμαστε τα  αναπάντεχα και δυσάρεστα γεγονότα της καθημερινότητας όταν φροντίζουμε ένα άτομο με άνοια;

Μας απαντά η Όλγα Λυμπεροπούλου, Γνωστική Νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες.

Οι εκτενείς αναφορές σε δυσάρεστα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και αισθήματα ανασφάλειας και φόβου στα άτομα με άνοια. Αν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από άνοια, οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να το προστατέψετε από το βαρύ κλίμα που επικρατεί αυτές τις δύσκολες ώρες:

-Απομακρύνετε τον άνθρωπο με άνοια από την τηλεόραση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον οποιονδήποτε από εμάς να διαχειριστεί τις πληροφορίες και τις εικόνες που προβάλλονται – πόσο μάλλον για τους ανθρώπους με άνοια.

– Επιλέξτε προσεκτικά τις πληροφορίες που μοιράζεστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο, ανάλογα με το επίπεδο των νοητικών του λειτουργιών. Μείνετε στα βασικά σημεία της επικαιρότητας. Επικεντρωθείτε στα καλά νέα της ημέρας.

– Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατήστε τη συζήτηση σε καθησυχαστικό επίπεδο. Τα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας πυροδοτούν συχνά αρνητικές αντιδράσεις και διαταραχές συμπεριφοράς.

-Στο βαθμό που το επιτρέπουν οι συνθήκες, ακολουθήστε το συνηθισμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Είναι σημαντικό η ζωή των ανθρώπων με άνοια να συνεχίζεται όσο πιο φυσιολογικά γίνεται, ανεξαρτήτως των γεγονότων που συμβαίνουν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πώς τρέφονται οι αιωνόβιοι; Έξι καθηγητές του ΕΚΠΑ δίνουν διατροφικές συμβουλές

Διάφοροι παράγοντες φαίνεται ότι επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδια προβλέπουν κατά 25% περίπου τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, με τη διατροφή, το περιβάλλον, την άσκηση και άλλους παράγοντες της καθημερινότητάς μας να προβλέπουν το υπόλοιπο.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου

Καθώς ο άμεσος χρόνος αντίδρασης και δράσης σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος, είναι σημαντικό το άτομο που θα βρεθεί δίπλα στον παθόντα να προβεί άμεσα σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Διπολική Διαταραχή: από την μανία στην κατάθλιψη

Η διπολική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει την εναλλαγή επεισοδίων μανίας, υπομανίας, κατάθλιψης ή και μεικτά επεισόδια.