Καρκίνος Μαστού: Πώς επηρεάζει τους ασθενείς η μη εφαρμογή των δικαιωμάτων τους;

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού επηρεάζει σε πολλά επίπεδα τη ζωή μιας γυναίκας. Καθώς κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και η νόσηση τη «συναντάει» σε διαφορετικό σημείο της ζωής της διαφορετικά ζητήματα απασχολούν την κάθε μία,  ανάλογα με τη φάση ζωής που βρίσκεται.

Η Κορίνα Τσομπανισάκη, Κοινωνική Λειτουργός του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» μας εξηγεί πώς μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητα ζωής των ασθενών αν δεν εφαρμόζονται τα δικαιώματά τους, ενώ στέλνει σημαντικό μήνυμα σε κάθε ασθενή με βάση την εμπειρία του Συλλόγου.

Καθημερινά απευθύνονται στην κοινωνική υπηρεσία του Συλλόγου μας γυναίκες με καρκίνο μαστού προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις όπως μας αναφέρουν δεν τα γνωρίζουν.

Το διάστημα της νόσησης η γυναίκα με καρκίνο μαστού είναι περισσότερο ευάλωτη και ταυτόχρονα καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή της, υπάρχει αγωνία για το μέλλον και αναστάτωση για τον τρόπο που μπορεί να υποστηριχτεί. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την υποστήριξή της προσφέρει μία μικρή ανακούφιση.

Από την επικοινωνία μας με τις γυναίκες παρατηρούμε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση για τα δικαιώματα τους και για τις παροχές που δικαιούνται. Σε μία δύσκολη φάση της ζωής τους κατά την οποία είναι ήδη επιβαρυμένες συναισθηματικά και σωματικά η έλλειψη ενημέρωσης επιδρά αρνητικά και έχει σημαντική επίπτωση στη ζωή των γυναικών με καρκίνο μαστού. Έτσι, θα λέγαμε ότι η μη εφαρμογή των δικαιωμάτων τους μπορεί να στερήσει βασικές παροχές στην καθημερινότητα των γυναικών και ότι η στήριξη μέσω παροχών κρίνεται αναγκαία για την καλύτερη ποιότητα ζωής τους.

Θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε στις γυναίκες ότι δεν χρειάζεται να είναι μόνες τους και να μεταφέρουμε το μήνυμα: «Καμία Μόνη γιατί Μαζί Είμαστε πιο Δυνατοί από τον Καρκίνο του Μαστού», αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος ύπαρξης και λειτουργίας του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια.

Το «Άλμα Ζωής» είναι ένας σύλλογος ασθενών και ιδρύθηκε πριν από 35 χρόνια από γυναίκες με διάγνωση καρκίνου του μαστού που είχαν ανάγκη να μιλήσουν ανοιχτά για την εμπειρία τους. Έτσι λοιπόν, μία ομάδα γυναικών αφού συγκροτήθηκε και εκπαιδεύτηκε στη συνέχεια δραστηροποιήθηκε με αλληλεγγύη για τη συναισθηματική υποστήριξη άλλων γυναικών.

Να προσθέσω ότι στον Σύλλογο εκτός από την οργανωμένη αλληλοβοήθεια υλοποιούνται πληθώρα ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων για την υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο μαστού καθώς και του οικείου περιβάλλοντός τους.

Όσον αφορά τα δικαιώματά τους θα θέλαμε να επικοινωνήσουμε στις γυναίκες ότι μπορούν να ενημερωθούν από την κοινωνική υπηρεσία του Συλλόγου καθώς και από τη νομική μας σύμβουλο για εργασιακά δικαιώματα ή για εξειδικευμένα ζητήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω και να μην παραλείψω ότι στον Σύλλογο μπορούν να απευθυνθούν και άντρες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού προκειμένου να λάβουν την ενημέρωση και στήριξη που χρειάζονται συμμετέχοντας στα προγράμματα του Συλλόγου.

Εάν νοσείτε με Καρκίνο του Μαστού, ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής»: https://almazois.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.