Καρκίνος μαστού: Τα πρώιμα συμπτώματα που απαιτούν άμεση εξέταση από ειδικό

Ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα στο στήθος προκαλεί πάντα άγχος και φόβο στις γυναίκες. Η ύπαρξη ενός συμπτώματος δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη ότι υπάρχει κακοήθεια στο μαστό καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς,  8 στα 10 ψηλαφητά ογκίδια στο μαστό είναι καλοήθη και περίπου 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.

Ωστόσο, οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στο στήθος θα πρέπει να μας κινητοποιήσει καθώς η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση οποιασδήποτε θεραπευτικής παρέμβασης για τον καρκίνο του μαστού.

Γράφει η Δρ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα ασυνήθιστο εξόγκωμα στο στήθος μπορεί να είναι καρκίνος του μαστού. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με κάποιο όγκο. Το να γνωρίζετε τι ακριβώς να ψάχνετε σε κάθε αυτοεξέταση που κάνετε τακτικά μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Οτιδήποτε ασυνήθιστο στο στήθος πρέπει να εξετάζεται από ειδικό. Διότι ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, αν εντοπιστεί εγκαίρως.

Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή στο στήθος θα πρέπει να μας κινητοποιήσει. Τα συμπτώματα στο στήθος που απαιτούν άμεση εξέταση από ειδικό είναι:

-Αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού.

-Ερεθισμός ή αλλαγή στην υφή της επιδερμίδας σε κάποιο σημείο του μαστού.

-Πόνος στον μαστό ή στην θηλή.

-Αλλαγές στην θηλή (π.χ. μια θηλή αρχίζει να “γυρνάει προς τα μέσα”).

-Ερυθρότητα, φολιδωτό δέρμα στην θηλή, ή πιο παχιά θηλή.

-Σε κάποιο σημείο του μαστού το δέρμα είναι πιο παχύ, με μικρά εξογκώματα (σαν τσιμπήματα κουνουπιών).

-Έκκριση υγρού από την θηλή (εκτός από μητρικό γάλα, φυσικά).

-Πρήξιμο, θερμότητα και ευαισθησία στον μαστό.

-Διογκωμένοι λεμφαδένες στην περιοχή της μασχάλης.

Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα δεν υποδηλώνουν πάντα τον καρκίνο του μαστού. Μπορεί απλά να έχουν σχέση με το πού βρίσκεστε στον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος πρέπει πάντα να εξετάζεται από έναν ειδικό. Εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, είτε πρόκειται για το μέγεθος του στήθους, την εμφάνιση θηλών, την υφή ή την ευαισθησία στον μαστό, μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.