Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, με σκοπό την αξιόπιστη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για την επικίνδυνη αυτή νόσο.

-Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νεοπλασία. Eίναι ο 7ος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως.

-Κάθε χρόνο περισσότερες από 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ περίπου 140.000 χιλιάδες γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ετησίως από αυτή τη μορφή καρκίνου.

-Ο καρκίνος των ωοθηκών προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

-Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 30 διαφορετικοί τύποι καρκίνου των ωοθηκών.

-Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής, το ιστορικό κυήσεων και το οικογενειακό ιστορικό.

-Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών αυξάνεται στις γυναίκες που έχουν συγκεκριμένες κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες. Μέχρι και το 40% των γυναικών με μετάλλαξη BRCA, θα αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών, ενώ από τον γενικό πληθυσμό το 1.4% των γυναικών.

-Περίπου οι μισές γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

-Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνουν επίμονο κοιλιακό ή πυελικό άλγος, αυξημένο μέγεθος κοιλιάς, επίμονο φούσκωμα (όχι φούσκωμα που έρχεται και φεύγει), δυσκολία στην κατανάλωση τροφής και πρώιμο αίσθημα πληρότητας, συχνοουρία και επιτακτική ούρηση.

-Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών συχνά αποδίδονται σε άλλες λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, με αποτέλεσμα περίπου στο 60% των γυναικών η νόσος να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια (στάδιο ΙΙΙ ή IV), όταν δηλαδή ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε άλλα σημεία του σώματος που βρίσκονται μακριά από τις ωοθήκες.

-Όταν ο καρκίνος των ωοθηκών εντοπίζεται έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στάδια1 και 2 της νόσου είναι ιάσιμα σε ποσοστό από 75 έως 95%, ανάλογα με το βαθμό του όγκου και τον τύπο των κυττάρων.

-Οι συνηθέστεροι τρόποι διάγνωσης είναι συνδυαστικά η πυελική εξέταση, το διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα και η εξέταση αίματος για την πρωτεΐνη CA-125. Οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αξονική τομογραφία ή PET Scan και βιοψία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.