Κατάψυξη ωαρίων: η διαδικασία που σταματάει το ρολόι του χρόνου

Στην εποχή μας η διατήρηση της γονιμότητας απασχολεί όλο και περισσότερες γυναίκες. Μέσα από 5 ερωτήσεις – απαντήσεις ο Παναγιώτης Σκλαβούνος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, μας ενημερώνει για όλα όσα θέλουμε να μάθουμε για την κατάψυξη και αποθήκευση ωαρίων.

Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε κατάψυξη και αποθήκευση ωαρίων είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα παρακάτω:

1.Τι είναι η διατήρηση γονιμότητας;

Η διατήρηση της γονιμότητας αφορά στην κατάψυξη και αποθήκευση ωαρίων, σπέρματος ή εμβρύων για μελλοντική χρήση. Δεν είναι σπάνιο η διατήρηση γονιμότητας να σχετίζεται κατευθείαν με την κατάψυξη ιστών από τις ωοθήκες ή/και τους όρχεις. Είναι μια μέθοδος κατάλληλη για γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια βλάβη στη λειτουργία των ωοθηκών λόγω κάποιας πάθησης ή γυναικολογικού προβλήματος.  Στη μέθοδο αυτή καταφεύγουν επίσης γυναίκες νεαρής ηλικίας που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν σε πιο προχωρημένη ηλικία.

2.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη διατήρηση της γονιμότητας στις γυναίκες;

Η διατήρηση της γονιμότητας λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα για προσωπικούς και κοινωνικούς λόγους, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλους προσωπικούς στόχους, π.χ. την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου. Επιπρόσθετα δίνει ελπίδες στις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που διαγνώστηκαν με καρκίνο και πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, ότι θα μπορέσουν στο μέλλον να γίνουν μητέρες. Ταυτόχρονα, διατηρεί τη γονιμότητα γυναικών, με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας και γυναικών που πρέπει να υποβληθούν σε αφαίρεση ωοθηκών ή ολική υστερεκτομή για άλλους λόγους.

3.Σε ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων;

Η κατάψυξη των ωαρίων «παγώνει» το χρόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα. Δεν υπάρχει μια ιδανική ηλικία, ωστόσο όσο νεότερη είναι η ασθενής τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωάριων και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για μια μελλοντική εγκυμοσύνη. Ιδανική είναι η ηλικία μεταξύ 30-36 έτη, ή ακόμη νωρίτερα αν πρόκειται για περιπτώσεις που αφορά σε ασθενείς με καρκίνο ή άλλη γνωστή πάθηση με επίδραση στην ωοθηκική εφεδρεία.

4.Πόσο καιρό μπορεί τα ωάρια να παραμένουν κατεψυγμένα;

Η ελληνική νομοθεσία ορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια κρυοσυντήρησης των ωαρίων τα 20 χρόνια. Η διάρκεια της κρυοσυντήρησης ωαρίων μπορεί να παραταθεί για 5 χρόνια μετά από έγγραφη αίτηση. Βάσει αποδεδειγμένων επιστημονικών στοιχείων η αποθήκευση των κατεψυγμένων ωάριων δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων.

5.Τι θα γίνει όταν μια γυναίκα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να γίνει μητέρα;

Όταν μια γυναίκα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να γίνει μητέρα, τότε τα ωάριά της θα αποψυχθούν και θα ακολουθηθούν τα υπόλοιπα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή θα γονιμοποιηθούν και κάποια από τα έμβρυα που θα προκύψουν θα μεταφερθούν στη μήτρα. Τα επιπλέον έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν με την ίδια μέθοδο για μελλοντική χρήση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.