Τι σημαίνουν οι λιγούρες κατά την εγκυμοσύνη;

Οι λιγούρες είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες έως και το 90% των εγκύων φαίνεται να έχουν λιγούρες κατά τη διάρκεια της κύησης. Συνήθως οι λιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος του πρώτου τριμήνου, κορυφώνονται στο δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια τείνουν να μειώνονται προς το τέλος του τρίτου τριμήνου. Γιατί όμως η εγκυμοσύνη προκαλεί τόσο μεγάλη επιθυμία για φαγητό;

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης σε εργαστηριακά ποντίκια, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι γίνονται σημαντικές αλλαγές στις διάφορες συνδέσεις του εγκεφάλου που αφορούν νευρώνες στα γευστικά και στα αισθητικοκινητικά κέντρα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση έντονης επιθυμίας για φαγητό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο εγκέφαλος των θηλυκών ποντικών υφίσταται αλλαγές στις λειτουργικές συνδέσεις των κυκλωμάτων ανταμοιβής του εγκεφάλου, καθώς και στα γευστικά και αισθητικοκινητικά κέντρα. Επιπλέον, όπως και οι έγκυες γυναίκες, έτσι και τα θηλυκά ποντίκια είναι πιο ευαίσθητα στις γλυκές τροφές και αναπτύσσουν συμπεριφορές υπερφαγίας σε τροφές με πολλές θερμίδες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα επίπεδα της ντοπαμίνης και αυτά του υποδοχέα της D2R, αυξάνονται σε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου η οποία εμπλέκεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

« Οι αλλαγές σε αυτές τις δομές του εγκεφάλου μας έκαναν να εξερευνήσουμε το μεσομεταιχμιακό ντοπαμινεργικό σύστημα, ένα από τα μονοπάτια μετάδοσης σήματος των ντοπαμινεργικών νευρώνων. Η ντοπαμίνη είναι ένας βασικός νευροδιαβιβαστής στις παρακινητικές συμπεριφορές. Τα ευρήματα της έρευνας μας δείχνουν ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί μία πλήρη αναδιοργάνωση των μεσομυελικών νευρικών κυκλωμάτων μέσω των νευρώνων D2R», επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας  Dr. March Claret.

Ένα από τα συμπεράσματα που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση είναι το πως οι έντονες και επίμονες λιγούρες φαίνεται να έχουν συνέπειες και στην υγεία των εμβρύων. Οι επιστήμονες έχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι οι λιγούρες κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη των νευρικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής, οδηγώντας έτσι μελλοντικά τα παιδιά που θα γεννηθούν σε αύξηση βάρους, άγχος και διατροφικές διαταραχές.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά, καθώς πολλές από τις μελέτες επικεντρώνονται στην ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι μόνιμες συνήθειες της μητέρας – όπως η παχυσαρκία, ο υποσιτισμός ή το χρόνιο στρες – επηρεάζουν την υγεία του μωρού», καταλήγει ο Dr. Claret.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση των διατροφικών οδηγιών για τις εγκύους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή προγεννητική διατροφή και να αποτραπεί έτσι η μελλοντική ανάπτυξη ασθενειών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Nature Metabolism.                         https://www.nature.com/natmetab/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μην μένεις μόνος. Συνδέσου!»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με την χρόνια αυτή νόσο. 

«Δεν καπνίζω, επιλέγω τη Ζωή!»: Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα: «Αντικαπνιστική εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή!».

Δήμος Αμαρουσίου: Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελπίδα σε Δύσκολους Καιρούς» με ψηφιδωτά από ληγμένα χάπια

Τα έργα της Έκθεση, τα οποία θα εκτεθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο Μαρούσι, αποτελούν μια πρωτότυπη εικαστική δραστηριότητα καθώς είναι φτιαγμένα από χιλιάδες ληγμένα χάπια και κάψουλες.