Νέα έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι γυναίκες, που όταν συνέλαβαν παιδί έκαναν μεσογειακή διατροφή, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία και άλλες επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την αυξημένη αρτηριακή πίεση και την πρωτεϊνουρία. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στην ίδια την έγκυο όσο και στο έμβρυο.
Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, θέλησαν να εξακριβώσουν την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην εγκυμοσύνη. Στην μελέτη συμμετείχαν 7.798 έγκυες γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους και στο πρώτο τους παιδί, οι οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που αφορούσε στις διατροφικές τους συνήθειες. Οι απαντήσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με τα βασικά συστατικά που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή, δηλαδή λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και αλκοόλ.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open , αξιολόγησε επίσης τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και άλλων δυσμενών εκβάσεων εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση, ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση ενός ελλιποβαρούς βρέφους και η θνησιγένεια.
Τα ευρήματα της έρευνας επιβεβαίωσαν ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν ενώ ακολουθούσαν ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μειωμένος κατά 37% ήταν και ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης για όσες γυναίκες έκαναν συστηματικά μεσογειακή διατροφή κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Dr. Natalie Bello, MD, MPH, « η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι μια πιο υγιής διατροφή σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Μάλιστα αυτή η συσχέτιση είναι πιο έντονη στις γυναίκες που θα γίνουν μητέρες για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 35 ετών».
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.