Νεογέννητο: Πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο

Όταν οι νέοι γονείς επιστρέφουν από το μαιευτήριο στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό τους, ένας νέος, άγνωστος κόσμος, ανοίγεται μπροστά τους. Τα συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού που βιώνουν οι γονείς συνοδεύονται πάντα και από έντονη ανησυχία για την υγεία του νεογέννητου βρέφους.

Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά και πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρο; Μας απαντά ο Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας, Παιδίατρος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Το νεογέννητο μωρό, έστω και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα υγείας, σοβαρά ή όμως και καθόλου ανησυχητικά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό οι νέοι γονείς να γνωρίζουν τα σημάδια που προκαλούν ανησυχία για να καλέσουν αμέσως τον παιδίατρό τους, χωρίς να χάσουν χρόνο. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Κίτρινο δέρμα

Μεταξύ της δεύτερης και τέταρτης μέρας από τη γέννηση ενός μωρού, δεν αποκλείεται το βρέφος να εμφανίσει ίκτερο. Σε όλα τα μαιευτήρια ελέγχουν το νεογέννητο για ίκτερο και το κρατάνε για μια με δυο επιπλέον ημέρες, όμως δεν είναι ασυνήθιστο ο ίκτερος να εμφανιστεί σε βρέφη που θηλάζουν οποιαδήποτε στιγμή, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας. Καλέστε τον παιδίατρό σας να εξετάσει το μωρό για να έχετε μια ασφαλή ιατρική διάγνωση, αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας φαίνεται πιο κίτρινο.

Πυρετός

Το να εμφανίσει ένα νεογέννητο πυρετό (ειδικά μέχρι να κλείσει τους 3 πρώτους μήνες ζωής) είναι από μόνο του ένα ανησυχητικό σημάδι, καθώς μπορεί να οφείλεται σε επικίνδυνες λοιμώξεις. Θερμομετρήστε το βρέφος, σημειώστε τον ακριβή χρόνο, τα διαστήματα και τη θερμοκρασία του και τηλεφωνήστε αμέσως στον παιδίατρό σας για να σας κατευθύνει.

Αναπνευστική δυσκολία

Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι να αναπνέει με δυσκολία, ή να έχει αποκτήσει το δέρμα, τα νύχια ή τα χείλη του μπλε απόχρωση. Αν το μωρό σας μάλιστα, έχει περισσότερες από 60 αναπνοές ανά λεπτό, με παύσεις, πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρό σας, καθώς ίσως είναι σημάδια πνευμονικής ή καρδιακής πάθησης.

Πολλές ώρες ύπνου και δυσκολία στο ξύπνημα

Φυσικά και τα νεογέννητα τις περισσότερες ώρες κοιμούνται, παρά είναι ξύπνια. Όμως αν δείτε πως κοιμάται πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, το ακουμπάτε για να ξυπνήσει και δεν ξυπνάει με ευκολία, τότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας, χωρίς να χάσετε χρόνο.

Κάνει πολλές γουλιές, ή εμετούς και είναι ανήσυχο

Τα νεογέννητα συνήθως κάνουν μία έως δύο ή και περισσότερες καμιά φορά γουλιές μετά το γεύμα τους. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο για τα βρέφη και λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Όλα τα βρέφη έχουν ΓΟΠ. Αν όμως οι γουλιές αυτές είναι περισσότερες από 4-5, μεγάλες, ή καταλήγουν πολλές φορές σε εμέτους, καλέστε τον γιατρό σας γιατί μπορεί να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, στένωση του πυλωρού (κάνει κυρίως εμέτους σχεδόν αμέσως μετά από κάθε γεύμα) ή λοίμωξη.

Εμφάνισε κάποιο εξάνθημα ή κάτι στο δέρμα του που σας ανησυχεί

Πολλές φορές τα βρέφη παρουσιάζουν διάφορους ερεθισμούς στο δέρμα τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Μερικές φορές όμως τα εξανθήματα ή οι δερματικές βλάβες μπορεί να οφείλονται σε κάποια νοσηρή κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση εμφάνισης τέτοιων δερματικών αλλοιώσεων να μιλάτε με τον παιδίατρό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.