Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Ζητά την επέκταση του dentist pass σε έφηβους και ηλικιωμένους

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως σήμερα ο Έλληνας ασφαλισμένος έχει παντελή έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας.

Την επέκταση του dentist pass αρχικά στους εφήβους και σταδιακά και σε μεγαλύτερες ηλικίες ζητά ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ). Ζητά επίσης την παγίωσή του αλλά και τη διάθεση από τον ΕΟΠΥΥ ενός σταθερού κονδυλίου για την οδοντιατρική κάλυψη.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΣΘ Κωνσταντίνος Κούγιας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, «πέρα από τις επαφές που είχαμε με κλιμάκια της κυβέρνησης προκειμένου να περάσουμε όλα τα σημαντικά μηνύματα που αφορούν τη στοματική υγεία, κυρίως όμως την αρνητική πρωτιά της παντελούς έλλειψης οδοντιατρικής περίθαλψης για τον Έλληνα πολίτη, θέλουμε να δώσουμε έμφαση και ζητάμε και από την Πολιτεία να δει πιο θερμά το θέμα επαναλαμβάνοντας το dentist pass.

Μια καλή αρχή που έγινε για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, αφενός να επαναλαμβάνεται κάθε έτος, αφετέρου να επεκταθεί  και σε μεγαλύτερες ηλικίες περιλαμβάνοντας τους εφήβους για αρχή και σιγά σιγά όλους τους Έλληνες. Το dentist pass καλύπτεται με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρέπει αυτό να ενταχθεί στον ετήσιο προϋπολογισμό και φυσικά θα πρέπει να έχει ετήσια τακτική επαναλαμβανόμενη εφαρμογή προκειμένου να τύχει του σωστού αποτελέσματος. Γιατί το αποτέλεσμα θα είναι να αλλάξει την αντίληψη των μικρών παιδιών- αλλά και των μεγάλων ταυτόχρονα- όσον αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη και μακροπρόθεσμα η πρόληψη θα φέρει και μείωση του κόστους θεραπείας».

Παράλληλα, ο κ. Κούγιας σημείωσε ότι ο λόγος που ο Έλληνας ασφαλισμένος δεν έχει σήμερα την οδοντιατρική περίθαλψη και φροντίδα που του αξίζει και που θα έπρεπε να έχει, είναι ότι το Δημόσιο έχει περιορισμένες δομές οδοντιατρικής φροντίδας οι οποίες είναι υποστελεχωμένες και με ελλιπή εξοπλισμό.

«Η οδοντιατρική είναι μια επιστήμη που ευτυχώς εξελίσσεται πάρα πολύ δυναμικά αλλά δυστυχώς ο εξοπλισμός κοστίζει πάρα πολύ και δεν μπορεί να συμβαδίσει ο εκσυγχρονισμός με τις δυνατότητες που δίνονται από το Δημόσιο προκειμένου να εξοπλιστεί το Δημόσιο κατά βάση και οι ιδιώτες κατά δεύτερο λόγο. Και σε ότι αφορά το προσωπικό αρκεί να επισημάνουμε ότι στις τελευταίες προκηρύξεις για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, δεν περιλαμβάνεται ούτε μία πρόσληψη οδοντιάτρου» πρόσθεσε ο κ. Κούγιας.

Ο Δημήτριος Παλάσκας, μέλος του ΔΣ του ΟΣΘ, από την πλευρά του σημείωσε ότι οι δομές που είναι υποστελεχωμένες καλύπτουν μόνο επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά (ως επείγον οδοντιατρικό ορίζεται ο πόνος) ενώ στη συνέχεια οι πολίτες θα πρέπει να πάνε σε ιδιώτη και να πληρώσουν εφόσον έχουν τη οικονομική δυνατότητα. Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρχει οδοντιατρική μέριμνα και για πολίτες που είναι κατάκοιτοι ή βρίσκονται σε γηροκομεία, σε προσφυγικές δομές ή σε φυλακές.

Η ταμίας του ΟΣΘ Βάσω Μιχαηλίδου επισήμανε ότι η ολική έλλειψη δοντιών συνιστά αναπηρία και πρόσθεσε ότι ο ΟΣΘ συνεχίζει να διεκδικεί από τον ΕΟΠΥΥ μια σταθερή δαπάνη για την οδοντιατρική φροντίδα .

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.