Σε ποιες περιπτώσεις ένας όγκος στο στήθος δεν είναι καρκίνος

Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.  Το πιο σύνηθες σύμπτωμα αυτής της μορφής καρκίνου είναι ένα ογκίδιο ή μία ψηλαφητή μάζα στο μαστό. Ευτυχώς όμως, δεν είναι καρκίνος όλα τα ογκίδια που εμφανίζονται στο στήθος.

Γράφει η Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Κάθε φορά που οι γυναίκες ψηλαφούν κάτι στο μαστό τους, πανικοβάλλονται. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, ένας όγκος δεν υποδηλώνει καρκίνο του μαστού. Τι μπορεί να είναι:

-Ινοαδενώματα: Είναι καλοήθεις συμπαγείς όγκοι που εμφανίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες και συνδέονται άμεσα με την ορμονική τους κατάσταση.

-Κύστεις: Ογκόμορφοι σχηματισμοί με υγρό, ο όγκος των οποίων αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του κύκλου. Αντιμετωπίζονται με παρακέντηση ή με φαρμακευτική αγωγή.

-Λιπώματα: Μαλακά ογκίδια αγνώστου αιτιολογίας που εμφανίζονται κυρίως σε μεγάλους και λιπώδεις μαστούς. Αφαιρούνται χειρουργικά αν αυξάνονται σε μέγεθος.

-Αιμάτωμα: Συνήθως εμφανίζονται μετά από έναν τραυματισμό. Στην κλινική τους εικόνα μπορεί να εκληφθούν και ως καρκίνοι.

-Γαλακτοκήλη: Εμφανίζονται μετά από θηλασμό σε πολύτεκνες γυναίκες και το περιεχόμενό τους είναι γάλα. Ουσιαστικά είναι μία διάταση των πόρων του μαστού.

-Θήλωμα: Αφορά στην υπερπλασία του επιθηλίου των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι η εκροή υγρού από τη θηλή. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.

-Απόστημα: Εμφανίζεται μετά από μη αντιμετώπιση μίας οξείας φλεγμονής του μαστού. Παρουσιάζει ερυθρότητα, πόνο και ψηλαφητή μάζα. Αντιμετωπίζεται με χειρουργική διάνοιξη.

Ένας καλοήθης ψηλαφητός όγκος ενδεχομένως να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα, στρες, άγχος και παλιά τραύματα. Μερικές φορές ενοχοποιείται η συνεχής χρήση του στηθόδεσμου όλο το 24ωρο ή και κάποια αποσμητικά που μπορεί να προκαλέσουν ιδραδενίτιδα, που είναι καλοήθη επίπεδα ογκίδια στο τριχωτό της μασχάλης.

Το μέγεθος, η υφή και το σχήμα του ογκιδίου, είναι οι παράγοντες που ενδεχομένως να οδηγήσουν τον ειδικό μαστολόγο στην απόφαση να αφαιρεθεί  χειρουργικά ένας όγκος. Μία γυναίκα με ανάλογο πρόβλημα συνήθως υποβάλλεται κατ’ αρχάς σε παρακλινικές  εξετάσεις ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να εκτιμηθεί η αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.