Ο σωστός γναθοπροσωπικός χειρουργός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς

H Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (13 Φεβρουαρίου) αποτελεί μία ευκαιρία για την ενημέρωση της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας και του ευρέος κοινού, αναφορικά με τη σημαντική συνεισφορά της συγκεκριμένης ειδικότητας στην ανθρώπινη υγεία.

 

Στοματική – Γναθοπροσωπική Χειρουργική: Μια ιδιαιτέρως απαιτητική ειδικότητα με το βλέμμα στο μέλλον

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να αναδείξει αφενός τον ρόλο των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, και αφετέρου τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει –και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών– όσον αφορά την εξέλιξη της ειδικότητας.

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, που προσδιορίζεται ως ιατρική και οδοντιατρική ειδικότητα, διαγιγνώσκει και αντιμετωπίζει τις συνήθεις ή και σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τη στοματική κοιλότητα, τις γνάθους και το πρόσωπο, αλλά και τις επεκτάσεις τους στην κεφαλή και στον τράχηλο. Πρόκειται για μία χειρουργική ειδικότητα υψηλών απαιτήσεων, για τη λήψη της οποίας απαιτείται πολυετής, τόσο προπτυχιακή πανεπιστημιακή εκπαίδευση (πτυχίο Ιατρικής και Οδοντιατρικής), όσο και ειδίκευση.

Προκειμένου να αναδειχθεί και στη χώρα μας το έργο και ο ρόλος των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών, η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (ΕΕΣΓΠΧ) έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες δράσεις εξωστρέφειας και προβολής, περιγράφοντας τα γνωστικά αντικείμενα που συγκροτούν την ειδικότητα. Όπως μάλιστα εξηγεί ο Δρ Δρ Αναστάσιος Ι. Μυλωνάς, Πρόεδρος της ΕΕΣΓΠΧ: «Η οπτική μας είναι ότι ο σωστά ενημερωμένος ασθενής είναι σε θέση πιο εύκολα να επιλέξει τον πλέον κατάλληλο ιατρό για την επιτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη χειρουργική παθολογία του στόματος, των γνάθων και του προσώπου, καθώς και των επεκτάσεών τους στην κεφαλή και στον τράχηλο».

Υπηρετώντας μια ειδικότητα ιδιαιτέρως απαιτητική –εκτείνεται από τη χειρουργική αφαίρεση ενός εγκλείστου δοντιού μέχρι τη μερική ή και ολική μεταμόσχευση προσώπουη οποία εξελίσσεται συνεχώς, οι στοματικοί και γναθοπροσωπικοί χειρουργοί, με το βλέμμα στο μέλλον μιλούν για τις νέες θεραπευτικές τεχνικές και την υπολογιστικά κατευθυνόμενη αποκατάσταση τραυματικών ελλειμμάτων με τα συστήματα χειρουργικής και διεγχειρητικής πλοήγησης (Surgical Navigation Systems), σε μια εποχή που η βιο-ιατρική τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο άσκησης της χειρουργικής εν γένει [ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (Minimally Invasive Surgery), ρομποτική χειρουργική, χειρουργική επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented-Reality Surgery)].

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΣΓΠΧ επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο να κατευθύνεται ο εκάστοτε ασθενής στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις από αυτό κρίνεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση ιατρικών ή/και χειρουργικών αναγκών που άπτονται των παθήσεων της κροταφογναθικής διάρθρωσης, των σιελογόνων αδένων, της ογκολογίας κεφαλής και τραχήλου κ.ά.

Ο νέος θεσμός του Προσωπικού Ιατρού στην Ελλάδα θα μπορούσε να αναλάβει σπουδαίο ρόλο σε αυτό, δεδομένου ότι η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική δεν είναι μόνο μια κατά βάση τριτοβάθμια ειδικότητα, αλλά περιλαμβάνει στο φάσμα της και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την επόμενη φορά, που κάποιο άτομο νιώσει έντονο πόνο στην κροταφογναθική περιοχή ή επίμονη ξηροστομία ή ενδείξεις αποφρακτικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, να συμβουλευθεί τον ειδικό ιατρό Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Alzheimer Hellas: Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για άτομα με νευρολογικές παθήσεις

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) υλοποιεί δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, για άτομα που πάσχουν από Νευρολογικές Παθήσεις.

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.