Πόσο σας αρρωσταίνει το πλυντήριο σας;

Αλλεργίες και μολύνσεις είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να σας προκαλέσει ένα πλυντήριο ρούχων ή μάλλον για την ακρίβεια η λάθος χρήση του. Δείτε από τι κινδυνεύετε, αλλά και τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία σας.

Τα ρούχα σας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ακόμη πιο βρώμικα, μετά το πλύσιμο τους, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πλυντήρια ρούχων είναι συχνά γεμάτα με βακτήρια που με το πλύσιμο «κολλούν» πάνω στα ρούχα σας  και στη συνέχεια σε εσάς.

Τα εσώρουχα μας αποτελούν τα πιο “φορτωμένα” με μικρόβια ρούχα λόγω της παρουσίας ιχνών κοπράνων σε αυτά, τα οποία μεταφέρουν διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Ο Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τα μικρόβια που επιβαρύνουν τα πλυντήρια ρούχων μας. “Αν πλύνετε σε μια πλύση μόνο εσώρουχα, θα βρεθούν περίπου 100 εκατομμύρια E. coli (είδος βακτηρίου) στο νερό πλύσης που είναι πιθανό να περάσουν στα ρούχα της επόμενης πλύσης», δήλωσε ο Gerba.

“Σε κάθε μέσο ζευγάρι εσωρούχων βρίσκονται περίπου ένα δέκατο του γραμμαρίου κοπράνων”, πρόσθεσε. Το «φορτίο» αυτό μπορεί να μεταφέρει έναν αριθμό διαφορετικών μικροβίων, συμπεριλαμβανομένου του ιού της ηπατίτιδας Α, του ροταϊού, της σαλμονέλας και του Ε. coli .

Ο Philip Tierno, καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου, “The Secret Life of  Germs», δήλωσε ότι βακτηρίδια του δέρματος, όπως ο σταφυλόκοκκος, μπορεί να βρεθούν στα ρούχα και τις πετσέτες.

Τα απορρυπαντικά δεν είναι η λύση

Μπορεί να στηρίζεστε στο απορρυπαντικό σας για να απαλλαγείτε από τη βρωμιά και τα μικρόβια, αλλά αν δεν χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή πολύ ζεστό νερό, δεν μπορείτε να  είστε σίγουροι ότι έχετε σκοτώσει όλα τα βακτήρια.

“Οι περισσότερες νοικοκυρές δεν χρησιμοποιούν πολύ ζεστό νερό. Χρειάζεται νερό που να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 65 βαθμούς για να σκοτωθούν τα μικρόβια”, δήλωσε ο Tierno. Εάν χρησιμοποιείτε κρύο νερό, ο Gerba συνιστά να πλένετε τα χέρια σας μετά την επαφή με βρεγμένα ρούχα, ειδικά αν πλένετε ρούχα των παιδιών. Μια άλλη λύση, αν δεν θέλετε να πλύνετε τα ρούχα σας σε τόσο υψηλή θερμοκρασία, είναι να τα απλώνετε στον ήλιο καθώς η ακτινοβολία του σκοτώνει πολλά μικρόβια σύμφωνα με έρευνες.

Σύμφωνα με μελέτη μετά το πλύσιμο η ποσότητα των μικροβίων των ρούχων μειώνεται κατά μόλις 14% σε σχέση με πριν. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη ανακάλυψαν ότι μετά από το πλύσιμο στους 40 βαθμούς το ένα στα τέσσερα ρούχα έφεραν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα και ότι τα εσώρουχα των παιδιών είχαν τα περισσότερα μικρόβια, ενώ οι μαξιλαροθήκες και τα παιδικά παντελόνια έφεραν μικρότερο μικροβιακό φορτίο.

Η εμπειρογνώμονας δημόσιας υγείας Δρ Lisa Ackerley, δήλωσε: «Δεν είμαι καθόλου έκπληκτη από τα αποτελέσματα αυτά – έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες φανερώνουν πως οι σύγχρονες πρακτικές πλυσίματος των ρούχων μπορούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για τα μικρόβια. «Η χαμηλή θερμοκρασία πλύσης μπορεί να είναι καλή για τα ρούχα και το περιβάλλον, αλλά ίσως να μην είναι καλή για την υγεία μας».

Σύμφωνα και με παλιότερες μελέτες η νέα τάση να πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες, είτε το κάνουμε για λόγους οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία μας.

Στο πλυντήριο και οι αλλεργίες!

Σύμφωνα με τους ειδικούς αλλεργίες δεν φέρνει μόνο η άνοιξη, αλλά και τα σεντόνια σας. Εκεί μπορούν να βρουν τόπο φιλοξενίας χιλιάδες ακάρεα, μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τις αλλεργικές αντιδράσεις. Ένοχος και στην περίπτωση αυτή είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης. Σύμφωνα με έρευνα από την Κορέα, στους 60 βαθμούς κελσίου, σκοτώνονται όλα τα ακάρεα, ενώ στους 40 C μόνο το 6,7 % αυτών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.

Οι ιατρικές εξετάσεις που είναι αναγκαίες για όλους μετά τα 50

Εάν είστε άνω των 50 ετών, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εντοπίσετε έγκαιρα πιθανά προβλήματα υγείας είναι η προληπτική φροντίδα υγείας.