Πνιγμός στη θάλασσα: Μέτρα πρόληψης και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία το καλοκαίρι για να απολαύσουμε τις ελληνικές θάλασσες. Ωστόσο, το κολύµπι δεν είναι παιχνίδι και απαιτεί πολύ µεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο πνιγμός αποτελεί τη δεύτερη ατυχηματική αιτία θανάτου, μετά τα τροχαία, στην Ελλάδα και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για παιδιά κάτω των 14 ετών .

Ο Νίκος Γκούρτσας, Διασώστης και Εκπαιδευτής ΕΚΑΒ, μας εξηγεί αναλυτικά ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε όταν κάποιος πνίγεται στη θάλασσα και ποια είναι τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ώστε να κολυμπάμε με ασφάλεια.

Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από πνιγμό παγκοσμίως, καθώς κάθε χρόνο χάνονται 300 – 400 ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα ή σε πισίνες. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα άτομα των ακραίων ηλικιών, δηλαδή τα μικρά παιδιά ηλικίας 0-5 ετών και οι ηλικιωμένοι,  όσοι επιδεικνύουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν γνωρίζουν να κολυμπούν, όσοι υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και τέλος όσοι καταναλώνουν αλκοόλ ή άλλες ουσίες.

Τι πρέπει να κάνουμε εάν αντιληφθούμε ότι κάποιο άτομο πνίγεται στη θάλασσα:

-Το πρώτο που θα έχει στο νου του αυτός που θα επιχειρήσει να βοηθήσει κάποιον που πνίγεται είναι η προσωπική του ασφάλεια! Πολλές φορές αυτός που σπεύδει να βοηθήσει παρασύρεται στο βυθό από το θύμα και πνίγεται.

Το άτομο που πνίγεται, στην απεγνωσμένη προσπάθεια του να σωθεί, γαντζώνεται κυριολεκτικά επάνω στο σωτήρα του και τον παρασύρει μαζί του στο βυθό. Δεν πρέπει λοιπόν να επιχειρήσετε μια κολυμβητική διάσωση εάν δεν έχετε την κατάλληλη ναυαγοσωστική εκπαίδευση.

-Αν το άτομο είναι κοντά στην ακτή μπορείτε να του πετάξετε ένα αντικείμενο που επιπλέει, όπως ένα σωσίβιο, ένα κοντάρι, ένα ξύλο ή ακόμη καλύτερα, αν υπάρχει, ένα κομμάτι σχοινί. Αν βέβαια έχετε στη διάθεσή σας βάρκα, πλησιάστε το άτομο αλλά μην προσπαθήσετε να το τραβήξετε επάνω, ειδικά αν είστε μόνοι σας. Το καλύτερο είναι να κρατηθεί από τη βάρκα ή το κουπί μέχρι να ξεκουραστεί λίγο και μετά να το τραβήξετε πάνω με μεγάλη προσοχή ή να κωπηλατήσετε μέχρι την ακτή, με το άτομο να κρατιέται από τη βάρκα.

-Μόλις το άτομο βγει από το νερό θα πρέπει να ελεγχθεί η αναπνοή του και σε περίπτωση που δεν αναπνέει να εφαρμοστεί αμέσως το πρωτόκολλο της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής.

-Όσο περιμένετε να έρθει βοήθεια, μην σταματάτε τις προσπάθειες αναζωογόνησης.

-Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να βγάλετε το νερό που πιθανόν έχει εισροφήσει το άτομο. Η προσπάθεια αφαίρεσης του νερού, ιδίως με πίεση στην κοιλιά, μπορεί να προκαλέσει εμετό και εισρόφηση στους πνεύμονες.

-Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον αυχένα, κυρίως αν υπάρχει υποψία κάποιου τραυματισμού ( για παράδειγμα, μετά από βουτιά σε ρηχά νερά ).

-Ακόμη και στην περίπτωση που το άτομο ανανήψει, θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου θα πρέπει να μείνει για παρακολούθηση τουλάχιστον για 48 ώρες, διότι και μικρή ποσότητα νερού να έχει μπει στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρής μορφής πνευμονία.

Αναγκαία μέτρα πρόληψης στη θάλασσα

Για να απολαμβάνετε με ασφάλεια τη θάλασσα και το κολύμπι θα πρέπει να τηρείτε ορισμένους απλούς, μα τις περισσότερες φορές, σωτήριους κανόνες:

-Φροντίστε να μάθετε κολύμπι τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας.

-Κολυμπάτε πάντα με παρέα και ποτέ μόνοι σας.

-Μην μπαίνετε στη θάλασσα μετά από ένα βαρύ γεύμα.

-Μην καταναλώνετε αλκοόλ αν πρόκειται να κολυμπήσετε.

-Όταν κολυμπάτε μην απομακρύνεστε από την ακτή και πάντα να υπολογίζετε τις δυνάμεις σας για την επιστροφή.

-Μην επιχειρείτε βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά.

-Αν πάθετε κράμπα, μην πανικοβάλλεστε! Γυρίστε ανάσκελα, επιπλεύστε και καλέστε βοήθεια.

-Επιβλέπετε συνεχώς τα παιδιά. Όταν αυτά βρίσκονται μέσα στο νερό θα πρέπει να είστε δίπλα τους και όχι απλά να τα παρακολουθείτε από την ακτή.

-Σε περίπτωση ξαφνικής καταιγίδας ή πολύ ισχυρών ανέμων βγείτε αμέσως από την θάλασσα.

-Ακολουθείστε  τις  υποδείξεις  των  ναυαγοσωστών  και  διευκολύνετε     το δύσκολο  έργο  τους  κυρίως  όταν  αυτοί  επιχειρούν  μια  διάσωση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.