Αυτοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν την απελευθέρωση υδραργύρου από σφραγίσματα αμαλγάματος

Τις έντονες ανησυχίες της δημοσιοποίησε η Διεθνής Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας (IAOMT) σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού από την απελευθέρωση υδραργύρου από τα οδοντικά σφραγίσματα αμαλγάματος.

Το αμάλγαμα, γνωστό και ως «μαύρο σφράγισμα»,  αποτέλεσε το υλικό εκλογής της Οδοντιατρικής Επιστήμης για περισσότερα από 170 χρόνια. Η διαδεδομένη και καθολική χρήση του οφείλονταν στο γεγονός ότι ήταν ένα φθηνό υλικό, εύκολο στην χρήση του και ιδιαίτερα ανθεκτικό στον χρόνο και στις μασητικές πιέσεις.

Το σφράγισμα με αμάλγαμα είναι ένα κράμα μετάλλων από υδράργυρο, άργυρο, κασσίτερο, μόλυβδο, χαλκό και ψευδάργυρο με το οποίο αποκαθίσταται η λειτουργία και το σώμα ενός δοντιού που έχει καταστραφεί από τερηδόνα.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές της Διεθνούς Ακαδημίας Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας, είναι γνωστό ότι ο υδράργυρος που περιέχεται στα σφράγισμα αμαλγάματος απελευθερώνεται σταδιακά στον οργανισμό λόγω των επιδράσεων του σιέλου, των οξέων του στομάχου, της τροφής και των υψηλών θερμοκρασιών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όχι γνωστοί στο ευρύ κοινό, που αυξάνουν την απελευθέρωση υδραργύρου από τα σφραγίσματα αμαλγάματος. Τέτοιοι παράγοντες είναι τα στατικά μαγνητικά πεδία (SMF) όπως αυτά που δημιουργούνται από τη μαγνητική τομογραφία, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) όπως αυτά που παράγονται από το Wi-Fi και τα κινητά τηλέφωνα, οι ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, όπως οι ακτίνες Χ και οι μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, όπως το λέιζερ και οι συσκευές φωτοπολυμερισμού.

Το γεγονός ότι ένα σφράγισμα αμαλγάματος περιέχει σε ποσοστό 50% υδράργυρο σε στοιχειακή μορφή ο οποίος ανήκει στα βαρέα μέταλλα και είναι ιδιαίτερα τοξικός, οδήγησε τις τελευταίες δεκαετίες τους επιστήμονες στο να ερευνήσουν τις πιθανές συνέπειες της ευρείας χρήσης του τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι ο υδράργυρος που απελευθερώνεται από τα οδοντικά σφραγίσματα αμαλγάματος συσχετίζεται με μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και πως ακόμη και ένα οδοντικό σφράγισμα αμαλγάματος μπορεί να υπερβεί το ελάχιστο επίπεδο κινδύνου για υδράργυρο.

Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη, οι ηλικιωμένοι και τα υπερευαίσθητα άτομα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτές οι ομάδες υψηλού κινδύνου συμπεριλήφθηκαν το 2020 στις προειδοποιήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για την αποφυγή του οδοντικού αμαλγάματος.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του IAOMT Dr. David Edwards, « αυτά τα ευρήματα έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο για την ασφάλεια των ασθενών όσο και για τη δημόσια υγεία. Λαμβάνοντας επομένως υπόψη το πλήθος των επιστημονικών στοιχείων για τις βλάβες που προκαλεί ο υδράργυρος που απελευθερώνεται από τα σφραγίσματα αμαλγάματος δοντιών, είναι σημαντικό για τους ασθενείς με οδοντικά σφραγίσματα αμαλγάματος είτε να αποφεύγουν μελλοντικά τα σφραγίσματα υδραργύρου είτε να τα αφαιρούν με ασφάλεια».

Το 2020, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τον Υδράργυρο της Ε.Ε. αποφάσισε τη σταδιακή μείωση του αριθμού των εμφράξεων οδοντιατρικού αμαλγάματος μέχρι το 2030. Πρόθεση των νομοθετών ήταν να μειώσουν την ποσότητα του υδραργύρου στο Περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στο οδοντιατρικό αμάλγαμα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ε., οι εμφράξεις οδοντιατρικού αμαλγάματος πρέπει πλέον να αποφεύγονται σε νεογιλά δόντια, σε παιδιά κάτω των 15 ετών, σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, εκτός εάν για κάποιο λόγο κρίνεται αναγκαία η τοποθέτησή τους από τον οδοντίατρο.

https://iaomt.org/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.