Σπίτι: 10 αντικείμενα που δεν καθαρίζονται όσο συχνά θα έπρεπε

Πιθανόν να καθαρίζετε τους πάγκους της κουζίνας σας, να απολυμαίνετε την τουαλέτα σας και να σκουπίζετε το πάτωμά σας σε τακτική βάση. Ωστόσο, πολλά αντικείμενα συχνά παραβλέπονται.

Υπάρχουν ορισμένα σημεία και αντικείμενα του σπιτιού που, ενώ χρειάζονται την περισσότερη προσοχή, συχνά δεν τους δίνεται ιδιαίτερη σημασία,  ούτε καν στο πλαίσιο μιας «γενικής». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύονται βλαβερές ουσίες και παθογόνοι μικροοργανισμοί, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Δείτε ποια είναι αυτά και πάρτε τα ανάλογα μέτρα.

  1. Καφετιέρα

Η  συσσώρευση λιπαρών στοιχείων στην καφετιέρα σας μπορεί να προσδώσει στον καφέ σας μια πικρή γεύση. Πλύνετε την κανάτα καθημερινά με απορρυπαντικό και νερό. Αν έχει «βάψει», προσθέστε ½ φλιτζάνι νερό και ½ φλιτζάνι ξίδι, αφήστε το να μουλιάσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Όσο για τη δεξαμενή της καφετιέρας σας, η έρευνα δείχνει ότι περίπου στο ήμισυ αυτών έχουν αναπτυχθεί μύκητες και μούχλα, ενώ 1 στις 10 φιλοξενούν κολοβακτηρίδια.

Τι μπορείτε να κάνετε; Γεμίστε τη δεξαμενή νερού με ίσες αναλογίες ξύδι και νερό και βάλτε την καφετιέρα σε λειτουργία μέχρι να αδειάσει η μισή δεξαμενή.

Στη συνέχεια σβήστε την, αφήστε την για 30 λεπτά και κατόπιν ολοκληρώστε τη διαδικασία. Κάντε το ίδιο άλλες δύο φορές με σκέτο νερό.

  1. Πλυντήριο πιάτων

Πιθανόν να καθαρίζετε το εξωτερικό του πλυντηρίου πιάτων σας, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το εσωτερικό του; Περίπου μία φορά στους έξι μήνες, βγάλτε το κάτω συρτάρι και αφαιρέστε τα συσσωρευμένα υπολείμματα.

Τρόφιμα, γράσο και υπολείμματα σαπουνιού συσσωρεύονται συχνά στο κάτω μέρος, κοντά στη διαρροή, τα οποία μπορεί να κάνουν το πλυντήριό σας λιγότερο αποτελεσματικό και να αφήνει (ή να δημιουργεί) οσμές.

Αφού αφαιρεθούν τα τυχόν υπολείμματα, τοποθετήστε ένα φλιτζάνι ξίδι στο επάνω συρτάρι και στη συνέχεια ενεργοποιήστε μία πλύση με ζεστό νερό. Όταν γίνει αυτό, πασπαλίστε το κάτω μέρος με ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα, αφήστε το να δράσει για μια νύχτα και στη συνέχεια, ενεργοποιήστε άλλη μία πλύση με ζεστό νερό.

  1. Στρώμα

Χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε το πάτωμα, ίσως ακόμη και τον καναπέ σας, αλλά την έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ για να καθαρίσετε το στρώμα σας; Μία φορά κάθε τέσσερις μήνες (ή μία φορά την σεζόν), «βάλτε σκούπα» και στο στρώμα σας, προκειμένου να αφαιρεθούν τα ψίχουλα, το νεκρό δέρμα και η σκόνη, που υπάρχουν πάνω σε αυτό.

Για απόσμηση, μπορείτε επίσης να το πασπαλίσετε με μαγειρική σόδα, να την αφήσετε να δράσει για μια ώρα και στη συνέχεια να καθαρίσετε το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα.

  1. Παράθυρα

Καθαρίστε το εσωτερικό και το εξωτερικό των παραθύρων σας, με ζεστό νερό και σαπούνι, κάθε έξι μήνες. Τα στόρια σας, ωστόσο, θα πρέπει να καθαρίζονται μία φορά την εβδομάδα. Ένας απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βυθίσετε μια κάλτσα σε μίγμα με ένα μέρος ξύδι και ένα μέρος νερό και στη συνέχεια, να «περάσετε» τις περσίδες σας.

  1. Νεροχύτης

Η έρευνα έχει δείξει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού ( ακόμα και από ένα κάθισμα τουαλέτας). Ο συνδυασμός της υγρασίας με τα εναπομείναντα σωματίδια τροφίμων κάνουν το νεροχύτη σας ένα ιδανικό μέρος για να ευδοκιμήσουν παθογόνα μικρόβια. Η απολύμανση, ωστόσο, είναι εύκολη: πλύντε το νεροχύτη σας με ένα μίγμα από οινόπνευμα και νερό.

  1. Σκουπιδοτενεκές

Το εσωτερικό του σκουπιδοτενεκέ σας πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Πασπαλίστε το κάτω μέρος του κάδου με μαγειρική σόδα, αφήστε τη να δράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό απολυμαντικό σπρέι για να καθαρίσετε το υπόλοιπο του δοχείου.

Ξεπλύνετε τον κάδο και αφήστε τον να στεγνώσει πριν τον χρησιμοποιήσετε ξανά. Μην ξεχάσετε να απολυμαίνετε το εσωτερικό του καπακιού (ιδανικά κάθε φορά που πετάτε τα σκουπίδια).

  1. Μαξιλάρια υπνοδωματίου

Ακάρεα της σκόνης, νεκρό δέρμα, ιδρώτας και σάλια συσσωρεύονται στα μαξιλάρια σας ενώ κοιμάστε. Περίπου μία φορά κάθε έξι μήνες, βάλτε τα μαξιλάρια σας στο πλυντήριο σε ένα βαρύ πρόγραμμα πλύσης.

Πριν τα ξαναχρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει καλά, γιατί διαφορετικά μπορεί να αναπτύξουν μούχλα.

  1. Διακόπτες και πόμολα

Αυτά τα σημεία αγγίζονται συνεχώς και μπορεί να είναι μεταξύ των πιο βρώμικων μέσα στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε ένα πανί βουτηγμένο σε λευκό ξίδι και καθαρίστε τα σε τακτική βάση. Το ξίδι είναι ένα θαυμάσιο φυσικό απολυμαντικό!

  1. Πληκτρολόγιο του υπολογιστή

Ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα είναι ιδανικό για να αφαιρέσει τα ψίχουλα, τις τρίχες και άλλα υπολείμματα από το πληκτρολόγιό σας. Στη συνέχεια, καθαρίστε τα πλήκτρα με οινόπνευμα.

  1. Τηλεχειριστήρια και κινητό τηλέφωνο

Χρησιμοποιούνται πολύ συχνά, αλλά σπάνια καθαρίζονται. Τα αντισηπτικά μαντιλάκια οινοπνεύματος είναι ιδανικά για να απολυμαίνετε τόσο τα τηλεχειριστήρια, όσο και τα κινητά τηλέφωνα. Χρησιμοποιήστε τα τακτικά, καθώς τα συγκεκριμένα αντικείμενα αποτελούν φορείς μικροβίων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.